Kitelepítettek, menekültek, elhurcoltak – 1946

Emlékező kiállítás a magyarországi németek kitelepítésének és a szlovák-magyar lakosságcsere kezdetének hetvenedik, valamint az ENSZ Menekültügyi Konvenciója aláírásának 65. évfordulóján. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár Társadalomelméleti Gyűjteményének kiállítása a hetven évvel ezelőtti eseményekre kíván emlékezni és egyben a problémával kapcsolatos ismereteit kívánja bővíteni az érdeklődőknek.

A kiállítás fő témája és apropója az 1946-os magyarországi németek kitelepítése, valamint a szlovák-magyar lakosságcsere háttere és eseménytörténete, mint az az elhelyezett dokumentumokból látható. A térség több népe, nép- és társadalmi csoportja is érintve volt valamilyen módon a kitelepítésben, elhurcolásban, megtorlásban. Ezt a kiterjedt és változatos népmozgást egy térképen is bemutatjuk. Elengedhetetlennek tartjuk a téma legfontosabb fogalmainak tisztázását is, amit egy fogalomtár összeállításával szeretnénk segíteni.

A második világháború utáni menekültkérdés volt az életre hívója az 1951-ben elfogadott ENSZ Menekültügyi Chartájának, amely rendezni volt hivatott ezt a problémát, s amely az aláíró államok számára máig is érvényes a fogalmak, meghatározások és a teendők tekintetében.

A kiállítás helyszíne az SZTE Klebelsberg Könyvtár átriuma, szervezője a Könyvtár Társadalomelméleti Gyűjteménye, Balog Éva és Laczkó Sándor.

A kiállítás megtekinthető június végéig.