Beszámoló a nagymágocsi könyvtárosnapról

Az 51. Csongrád Megyei Könyvtárosnap idei helyszíne a nagymágocsi Szendrey Júlia Közösségi Színtér és Könyvtár volt. A könyvtárosnapokat minden évben más – más település fogadja be. Idén Nagymágocsra érkeztünk. A felújított könyvtárat 2022 tavaszán adták át. A megye könyvtárosai még csak KSZR -műhelynapok keretén belül láthatták, most alkalmuk volt megnézni a szépséges, modern könyvtári tereket.

Tagságunk a megye könyvtáraiból többféle módon közelítették még a nagyközséget, közülük is a közös buszos kirándulást választók érkeztek meg a legvidámabb hangulatban.

Nagymágocsi könyvtárosnapon köszöntőt mondott és a települést bemutatta Szebellédi Endre István polgármester úr. Megismertetett bennünket a település múltjával és jelenével. A helyi sajátosságokkal, gazdasági helyzettel és szórakozási szokásokkal.

A könyvtár és művelődési ház vezetője Dobóczki Józsefné „Zsuzsika” a helyi óvodában gyermekfelügyelőként kezdett dolgozni, majd a diploma megszerzése után óvónőként folytatta pályafutását. A könyvek és a könyvtár iránti szeretete a nevelőotthoni munkája során érlelődött meg. Könyvtárosként dolgozott a nagymágocsi könyvtárban, majd a szentesi gyermekkönyvtár munkatársa lett 2005-ben egészen 2013-ig, amikor a Nők 40 programmal nyugdíjba ment. A könyvtári légkör azonban egy pár év múlva visszahívta és 2017-től  újra a nagymágocsi könyvtár munkatársa, a később a művelődési ház igazgatója.

Kulturális tevékenysége elismeréseként Nagymágocs Nagyközségért kitüntetésben részesítette a képviselő-testület 2023-ban Dobóczki Józsefnét, a Petőfi Sándor Művelődési Központ igazgatóját. S a könyvtárosnap megszervezése zárta hosszú könyvtárosi munkáját. Boldog, pihentető nyugdíjaséveket kívánunk Zsuzsika!

Zsuzsika megismertetett minket a helyi könyvtár történetével, majd szíve csücske „kutatási és foglalkozási témájával” : Szendrey Júlia nagymágocsi kapcsolataival.

A változás benned van… Te benne vagy? Új társasjáték az önkéntességről című előadást  Gyenes Krisztina, a Talentum Alapítvány ügyvezető igazgatója tartotta.

A Talentum alapítvány küldetései közé tartozik, hogy az alulról jövő társadalmi kezdeményezéseket felkarolása és a közösségi tevékenységeket erősítése. De ehhez hogy is jön a játék? Krisztinától megtudtuk milyen lehetőséget rejt az önkéntesség, milyen programokat és tevékenységeket folytatnak az alapítvány keretein belül.

Előadása során többször hangsúlyozta a legegyszerűbb dolgok is pl. egy közös kerítésfestés, egy verses-zenés műsor óvodásoktól, kisiskolásoktól is egy nyugdíjasotthonban tökéletesen alkalmas közösségépítésre.

Dományházi Edit, az Algyői Könyvtár igazgatója az általa kitalált kocsmakvízekről és az algyői könyvtár közönségéről/ közösségéről mesélt nekünk. Mindannyian megdöbbentünk mennyi fajta nehézségi fokú kérdéssel (egyszerűtől a legnehezebbekig) készül. Megosztotta velünk a felkészülési, szervezési és lebonyolítási kuliszatitkokat. Végül, a játékos kedvű könyvtárosok ki is próbálhattak egy „Edit-féle” kocsmakvízt. Köszönjük Editnek a nyereményeket!

Illés Péter a Csemegi Károly Könyvtár igazgatója és Varga Lilla könyvtáros a nyári táborozás kellős középen is vállalták, hogy eljönnek a könyvtárosnapra és bemutatják náluk milyen is a játékba csomagol helytörténet.

Köszönjük, a kollégáik megértését és nekik is szívből köszönjük, hogy elfogadták a nyári könyvtári gyerekmegőrzési főszezonban, hogy köztünk voltak.

Ahogyan, minden kedves kollégának!

Lilla előadásában a könyvtár közösségi médiafelületeire készülő játékokat ismertette míg Péter a játékok informatikai hátterét mutatta be nekünk.

A finom és bőséges ebéd után több csoportban indultunk szakértő vezetéssel Nagymágocs felfedezésére. Köszönjük Zsuzsika, a polgármester úr és jegyző asszony „idegenvezető munkáját”.

Meglátogattuk az Alföld legszebb kastélyát, mely látogatható ugyan, de szociális és egészségügyi feladatokat tölt be. Jártunk a helyi templomban és Felícián atya helytörténeti múzeumába. A délutáni kirándulásunkat a polgármester úr ajándéka koronázta meg a helyi fagyizóban „édes meglepetéssel” vártak bennünket.

Szeretnénk megköszöni a település lakóinak, a könyvtár és művelődési ház dolgozóinak, Zsuzsikának és legfőképpen polgármester úrnak, hogy vendégül láttak bennünket könyvtárosokat.

S ígéretünket betartjuk polgármester úrnak, pár éve múlva visszatérünk!

Fotókat a galériában is  találtok!