Új könyvtár Földeákon

Örvendetes esemény történet 2010. szeptember 22-én, megnyitott a nagyközönség előtt is az új földeáki könyvtár.

Földeák község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél-Alföldi Operatív program -2008-4.1.3.A.B keretén belül „Szociális alapszolgáltatások, gyermekjóléti alapellátások és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése” tárgyú felhíváson pályázatot nyújtott be a  „Könyvtár áthelyezése, közösségi tér és szolgáltatás bővítése, fejlesztése Földeák Művelődési Ház és Könyvtár intézményben a településen élők társadalmi aktivitásának és részvételének fokozása érdekében” projektre. A pályázat nyert, a kivitelező a Falunapok alkalmával adta át az épületet. A Szent László búcsú napján pedig a projekt zárására került sor.

Eddig a hivatalosa szöveg. Aki egy levegővel végigolvassa a címet, csokit kap tőlem!

Szóval a lényeg, hogy hosszas előkészítés és nagyon kemény munka után, szerdától ismét teljesen nyitva a könyvtár a nagyközönségnek, egy igen szép s impozáns helyen. Az emeletről leköltözött egy nagyobb, s tágasabb helyre. Hatalmasat dolgoztak a kollegák (Farkas Sándorné Marika és Rakonczai Katalin), meg persze az összes segítőjük, a művelődési ház dolgozói, az önkéntesek is. Dicséretükre legyen mondva, a költözés alatt is igyekeztek minden igényt kielégíteni, nem hagyták olvasnivaló nélkül a falu lakosait.

Az új (illetve felújított) épület valóban szép lett, könnyen megközelíthető, akadálymentesített, dehát ez már elvárás minden közintézménytől. Reméljük nagyon sok szép élményük lesz ott az olvasóknak, az ott dolgozóknak, s minden betérőnek.

Az avató szép volt, s pont annyi ideig tartott, amíg kellett.

Vass Imre polgármester úr köszöntője után, Palánkainé Sebők Zsuzsanna a Somogyi igazgató asszonya üdvözölte az új/régi könyvtár látogatóit, illetve a könyvtárat.

A világi hívságok után Katona Pál plébános úr megszentelte az új épületet, valamint néhány szóban megköszönte a könyvtárosok és a könyvtárak segítséget, amit a helytörténeti kutatómunkájában kapott. A református egyház képviseletében Kotormán István tiszteletes úr áldotta meg a könyvtárat.

A szalag átvágása után (Vass Imre és Búzásné Vízi Judit intézményvezető asszony) már a valóságban is átléphettük az épület küszöbét.

Bent folytatódott a hivatalos ünnepség. Az iskola tanulói kis zenei előadással köszöntötték az egybegyűlteket, majd a termek “hivatalos” névadója következett. A legkisebbek terme a “Három nyúl” nevet kapta, a tinik ezentúl a “Kisherceg” szobában olvashatnak, míg a felnőttek a hosszú évtizedeken át meghatározó szerepet játszó volt könyvtárosról, Kőrösi Máriáról elnevezett teremben böngészhetnek. A leszármazottak a meghatottságtól könnyezve köszönték meg a nemes gesztust, s így örökké fennmarad egy nagyszerű kollega neve.

A könyvtár felavatásaként rögtön szabályt szegve finom pogácsával, s szőlőszemekkel koszoltuk a padlót, s csak remélni tudjuk, hogy mindig ilyen tömeg lesz a könyvtárban.

A kollegáknak nagyon sok sikert kívánva az új épülethez, némi munkaegyeztetés után hagytuk ünnepelni a falu lakosait, hogy legközelebb már munkában láthassuk Marikáékat.

Az avatásról néhány kép (a földeáki származású) Horváth Mihálytól: