Partnerkapcsolatok – Szabadkán is

A közelmúltban nálunk, ma (2013. október 11-én) a szerbiai Szabadkán hallgathattunk érdekes előadásokat a könyvtári partnerkapcsolatokról.

Mint Szegeden is elhangzott, hosszú évtizedek óta nagyon jó a kapcsolat a szabadkai városi könyvtár és a Somogyi-könyvtár között. Ennek jegyében kapott felkérést Andóczi Balogh Éva a Somogyi pr munkatársa, hogy tartson előadást a témában a szabadkai konferencián is.

A konferencia apropóját az adta, hogy a könyvtár most októberben ünnepli fennállásának 123. évét. (Mondjuk nekem furcsa, hogy egy ilyen nem kerek évfordulót is ünnepelnek, bár leírva kétségtelen, hogy jól néz ki.)

Számunkra nagyon hasznos és érdekes volt a nap, hiszen betekintést nyerhettünk egy picit a szerb és a horvát könyvtárügy helyzetére napjainkban. Jól megszervezett, pontosan lebonyolított nap volt, s a sűrű programba sikerült becsempésznem egy maszek-könyvtárlátogatást is (köszönet Dóri).

Az előadások feszes rendben követték egymást, váltogatva az elméleti és gyakorlati tartalmakat. Nem lehetünk eléggé hálásak a szervezőknek azért, hogy az egész rendezvény alatt biztosították a szinkrontolmácsot!

Az első előadó Jasmina Ninkov a Belgrádi Városi Könyvtár igazgatója volt, aki egy EU-s projektről számolt be. A projekt célja és lényege az “lifelong learning”, s több nagy EU-s projekt keretén (Leonardo da Vinci, Erasmus stb.) belül valósul meg.  Az összefoglaló előadás szépen elhelyezte a könyvtárat ebben a több éven át tartó projektben, bemutatta a fő lépéseket. Aki jobban el szeretne merülni benne, hogy miről is van szó az alábbi webcímen tájékozódhat: http://dixl.eu/

A második előadóhoz nem nekünk, hanem a többi vendégnek volt szükséges a fordításra. Fodor Péter mutatta be a FSZEK partnerkapcsolatait. Nagy respect, hogy teljesen átdolgozta a szegedi előadását. Itt most inkább egy általános bemutató, pr keretébe helyezte bele tapasztalatait. A hallgatók sokat megtudhattak a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárról, valamint kapcsolatairól is, valamint azt is megtudhattuk, milyen is egy korszerű könyvtár. Főigazgató úr nem feledkezett meg az évfordulóról sem, s egy szerény ajándékkal érkezett.

Az Eszéki Városi és Egyetemi Könyvtárból érkezett egy gyakorlatias előadással mgr. Srdan Lukačević. Ő a saját facebook profiljukat (https://www.facebook.com/GiskoKnjiznic?fref=ts) mutatta be, illetve tapasztalataikról számolt be. Természetesen a facebook-on túlmutatva egyéb web2-es technológiákról is beszélt. Mint mondta, náluk már gyakorlatilag létezik olyan munkakör, hogy ” közösségi háló koordinátora/menedzsere”. Bár erre rácáfolva azt is megtudtuk, hogy ő az állománygyarapítási osztály vezetője is. Gyakorlatias, jó ötletekkel teletűzdelt előadás volt. Érdemes volt végighallgatni.

A rövid kávészünet után egy kis magánútra eltévedtem a könyvtárban. Bár bő tíz évvel ezelőtt már voltam itt, jól esett Dóra felajánlása, hogy körbevezet. Érdekes tapasztalat volt. Nagyon meglepő, hogy bár egy épületen belül vannak a különböző részlegek, nem mindenhol van közvetlen átjárás (legalábbis az olvasók számára). Tapasztalataimat néhány képben örökítettem meg. Ha valaki erre jár, érdemes bekukkantani, biztos vagyok benne, hogy a kollegák örömmel megmutatják a könyvtárat!

Így viszont a kulturális turizmus kontextusáról lemaradtam, bár a cím számomra nagyon vonzó volt, s tudósítóim jelentése alapján az előadás is színvonalas volt.

A következő előadóhoz szintén nem kellett tolmács. A Somogyi-könyvtár pr-osa Andóczi Balogh Éva is alaposan átgyúrta a szegedi előadását. A lényeg itt is a jó gyakorlatok bemutatása volt. Kiemelt néhány fontos kapcsolatot, s számtalan másikat is megemlített. Előadását rengeteg képpel illusztrálta, amik remélem kedvet hoztak a hallgatókban, s megismerik jobban a könyvtárunk kapcsolati rendszerét. A házigazdánk maga is beszámolhatott volna az igen jó több évtizedes kapcsolatról. Az biztos, hogy az előadás után senki sem gondolja úgy, hogy nincs szüksége partnerre.

A szakmai nap zárásaként Hela Čičko mutatta be “nyitott könyvtárát”, a Zágrábi Városi Könyvtárat. Különös partnerkapcsolatokról számolt be. Előadása fókuszában a hátrányos helyzetűekkel való törődés és kapcsolat állt. Szó esett látássérültekről, hallássérültekről, mozgássérültekről. Az ő speciális ellátásukat, a nekik szóló speciális szolgáltatásokat, programokat mutatta be, számtalan képpel illusztrálva. Lenyűgöző, hogy milyen hatalmas és fontos szociális munkát végeznek kollegáival.

A szakmai nap zárásaként a helyi megemlékezések, jutalmazások következtek. Törzsolvasók, nyugdíjba vonulók köszöntése, a legjobb helyismereti könyv szerzőjének megjutalmazása, protokolláris események.

Összességében nagyon szép és hasznos napunk volt. Számomra nagy élmény volt látni a könyvtárat (javaslom, hogy vegyék fel a “hivatalos” programok közé), s nagyon jó volt látni, hogy miként reagálnak a szerbiai és horvátországi kollegák a kor kihívásaira. Egy apró szeletet láthattunk a munkájukból.

Köszönjük, hogy ott lehettünk!

Végül néhány kép: