CSOMEKÖV 2017

A Csongrád Megyei Könyvtárhasználati Vetélkedő sok évre nyúlik vissza. Immáron nagy hagyományokkal rendelkező évről évre visszatérő megmérettetés ez. És nagy öröm számunkra, hogy még mindig sok lelkes diákot mozgósít. Az elmúlt évi kihagyás után az idei verseny megújult. Bízom benne, hogy ez a megújulás egy folyamat része. Sok sok év után a vetélkedő megálmodója és motorja Sáráné Lukátsy Sarolta egy picit megpihenve átadta a stafétabotot. 

A fő szervező, a feladatok összeállítja Savanya Ildikó, az Arany János Általános Iskola könyvtárostanára, a CSMKE Iskolaikönyvtáros szekciójának vezetője volt. Azonban idén aktívan csatlakozott a szervezéshez a Somogyi-könyvtár gyermekkönyvtára, valamint a lebonyolításban részt vállaltak a művészeti részleg, valamint a fiókhálózat munkatársai is.

A feladatsor összeállítása, az előzetesfeladatok megadása Ildikó munkáját dicséri. Ő végezte a szervezés (15 csapat!) időigényes és fárasztó feladatát is. Nagyon szépen precízen állította össze a vetélkedőt, de a Somogyi-s kollégák áldozatos munkája is segítette a rendezvény sikerét.

Idén 45 diák 10 iskolából 15 csapattal érkezett a Somogyi-könyvtárba. A sok diák mozgatása nagy kreativitást igényelt. Ennyi tanulóval csak több helyszínen egyszerre tudtunk foglalkozni. Így a három korcsoport három (illetve inkább négy) helyszínen oldotta meg a feladatokat forgószínpad szerűen. Részben a gyerekkönyvtárban, részben az első emelet több pontján voltak gondolkoztató vagy éppen kutatást igénylő feladatok. De természetesen idén sem hiányoztak a kreativitást igénylő játékok sem.  

A helyes megoldásokhoz szükség volt a kézikönyvek ismeretére és használni tudására, kellett hozzá okostelefon és számítógép/internetismeret. Tudni kellett böngészni a sorok között és a weblapokon.

Az eredmények azt mutatták, hogy ezek szinte mindenkinek mentek. Nagyon kicsi különbségek döntöttek az egyik vagy a másik csapat javára. A diákok nagyon ügyesek voltak. És még az is bebizonyosodott, hogy a netes források nem mindig olyan megbízhatóak. Gyorsak, néha nagyon könnyű megtalálni a látszólag jó megoldást, de gyakran hibás vagy hiányos adatokat kaphatunk. Szóval bízom benne, hogy látták a résztvevők, hogy a forrásokat fenntartással kell használni, és lehetőség szerint több oldalról megvizsgálni egy-egy kérdést.

A zsűri asztal felől nézve egy nagyon mozgalmas és fárasztó délelőttöt tölthettünk együtt. És nagyon remélem, hogy mindezek mellett nagyon hasznos is volt. A szervezők számára biztos, hiszen mindenből lehet tanulni. A CSMKE számára igen, hiszen jó programot mindig érdemes támogatni és segíteni. Remélem, hogy a Somogyi-könyvtár számára is, hiszen egy sikeres könyvtári program megvalósulását segítette és emelte még színvonalasabbá. Végül a legfontosabbak, a diákok, számára is hasznos volt. Tanulhattak, játszhattak, tapasztalatot szerezhettek egy hosszúra nyúlt délelőtt folyamán. És természetesen senki sem távozott üres kézzel!

Bízom benne, hogy nem csak matériát, de szellemi javakat is vittek magukkal a diákok.

Ezúton is köszönjük nekik és felkészítő tanáraiknak, könyvtáros kollegáinknak a fáradságos és kitartó munkát. Jövőre újra találkozunk!

A végén álljon itt mind a három korcsoport győztese. Gratulálok mindenkinek!

Még egyszer köszönöm a munkát  a szervezőknek, a lebonyolítóknak, a felkészítőknek, valamint az összes résztvevő lelkes tanulónak!

A fotók megtekinthetők a CSMKE fotótárában!