Versenyképes könyvtáros – Egy roadshow margójára, avagy az első nap benyomásai.

CSak gyorsan a roadshow első napjáról.

A csabaiak szervezésének hála, az első nap flottul ment. Volt kávé, pogácsa, ásványvíz, s időben elkezdődtek az előadások.

A köszöntők után a Békés Megyei Közgyűlés alelnöke szólt néhány biztató szót, majd elnökasszony reménytkeltő szavait hallhattuk. Aki még nem ismerte a roadshow célját s menetrendjét most hallhatta. A délelőtti program “standard”, a könyvtárosi kompetenicákról, szakmai felkészültségéről szól, a délután “helyre szabottan” a szervezők kérése alapján kapcsolódik a fő témához.

Délelőtt Hangodi Ágnes előadását hallhattuk a CertiDoc-ról illetve a LIS EUROGUIDE-ról, tulajdonságainkról, személyiségjegyeinkről, illetve a versenyképességhez szükséges kompetenciákról. Az ehhez kapcsolódó – most már – nemzetközi mércéről. Hasznos és érdekes mindenkinek ajánlom, hogy ismerkedjen meg vele: http://www.certidoc.net/, itt magyarul is megtalálható a fordítás, vagy a LIS euroguide : Kompetenciák, tulajdonságok, minősítési szintek c. KI kiadványban. Sajnos ebből az derül ki, hogy még nagyon sok mindent kell pótolnunk… Erről talán később.

Másodikként Payer Barbara előadását hallhattuk az e-Tanácsadó képzésről. Aki már részt vett ilyenen, az sajnos saját tapasztalatokkal is alátámaszthatja az előadás végkicsengését, sajnos itt is vannak bepótolni valók. Bár nem is igazán a könyvtárosok körében, de nekünk is van mit tanulni egymástól.

A kissé talán hosszúra nyúlt, de igen ízletes – s sokak szerint – bőséges ebéd után, helyi előadókat hallhattunk.

Elsőként egy külsőst (Gulyás Péter, Dél-alföldi RIB titkár) a Dél-Alföld turizmusáról, elsősorban sajnos a címmel ellentétben nem a kulturális, hanem az egészségügyi turizmusról.

Az ötlet nagyon jó, érdemes lenne továbbgondolni, sajnos inkább csak egy összegzés az elmúlt évről, s nem ötletek. De hasznos, s jó ötlet (HSD, ha olvasod, a következő állomáson is lehet valami hasonló ;-))

A blokk zárásaként egy fiatal békéscsabai kolleginát, Benyó Barbarát hallhattuk, egy helyi projektről. Az ötlet tetszetős, de mint az előadás után más kétkedőket hallva, csak bízhatunk benne, hogy lesz energia a folytatáshoz. Az ötlet egy helyismereti “lexikon” létrehozása, a megvalósítás WEB2-es! A Wikipedia alapján a MEDIAWIKI tartalomkezelőrendszerrel, közösen létrehozandó adatbázis. Láthattuk a működést, a valóban könnyen kezelhetőséget. Azt tudjuk, hogy anyag van, drukkoljunk, hogy legyen energia is.

A fórumon nem maradtunk, arról nem tudok nyilatkozni.

Gratulálok a szervezőknek, sajnos rávilágítottak, hogy van még mit tanulnunk. Egymástól is, ahhoz pedig nagyon jók a hasonló rendezvények.