Európai Uniós Szakmai napról

A Németh László Városi Könyvtár és a Kultúrpont Iroda közös szervezésében 2009. november 30-án 11 órakor a könyvtár olvasótermében került megrendezésre a Csongrád Megyei Európai Uniós Könyvtári Szakmai Nap. A résztvevők az Európai Uniós lehetőségeken túl részletes tájékoztatást kaptak az Athena és az EuropeanaLocal projektről is.

Lázár Barbara a Kultúrpont Iroda munkatársa előadásában bemutatta a Kultúra Programot és beszélt az uniós közgyűjteményi pályázati lehetőségekről is. Az Athena projektet Bánki Zsolt István a Petőfi Irodalmi Múzeum Könyvtár és Médiatárának vezetője ismertette. Az előadó rámutatott arra, hogy a szabványok használatában, a digitalizálásban, a számítástechnikai eszközök használatában, alkalmazásában a közgyűjtemények között a könyvtárak járnak az élen. Szepesi Judit, az NLVK informatikus könyvtárosa “EuropeanaLocal – Helyismereti anyagok az Európai Digitális Könyvtárban” címmel bemutatta az EuropeanaLocal projekt szerepét és helyét az Európai Digitális Könyvtárban. Az Európai Könyvtár és projektjeinek történetét, fejlődését követve rávilágított az EDL projekteken keresztüli finanszírozási folyamatára is. Kármán László, a projekt szakmai vezetője a két projekt technikai megvalósításáról, technikai feltételeinek megteremtéséről, valamint a kapcsolódó szabványokról tájékoztatta a megjelenteket.

Az Európai Digitális Könyvtár (Europeana) fejlődését elősegítő projektek révén,a szöveg és kép formátumú dokumentumokon kívül, audiovideó dokumentumok is elérhetővé válnak az Europeanaban.

Az előadások tartalmi összefoglalója a Könyvtári Levelezőlapban lesz olvasható.