Megyei továbbképzés – március

A visszajelzések alapján a március 4-én a Somogyi-könyvtárban lezajlott megyei továbbképzésünk igen sikeres volt. Mindegyik előadó nagyban gazdagította ismereteinket, számtalan új információt osztott meg a hallgatósággal előadása közben, vagy utána személyes beszélgetések találkozások alkalmával.

A kis csúszás után első előadónk Rónai Iván az OKM Könyvtári Osztályának osztályvezető-helyettese volt.

Előadása alapján betekintést nyerhettünk a minisztérium munkájába, az Ágazati irányítás kicsit átláthatatlannak tűnő útvesztőjébe. Láthattuk milyen szerteágazó, sok összetevőjű szabályozás alapján születnek a mindennapjainkat nagyban befolyásoló döntések, szabályok. Mennyi harc, tárgyalás vezet el egy egy eredményért, ami mi “kishangyák” általában kritizálunk. Természetesen szó volt az általános gazdasági válságról, mely nagyban sújtja a kulturális szférát, amint azt a bőrünkön érezzük is napról napra.

Szintén a minisztériumból érkezett hozzánk Kenyéri Katalin, vezető jogtanácsos. Tőle a megszokott kitűnően szerkesztett előadást hallhattunk a (már csak a miniszteri aláírásra váró) könyvtárak minősítéséről szóló rendeletről. A rendelet tervezett szövege elérhető a minisztérium honlapján, a véleményezés időszaka azonban lejárult.

Az előadó kiemelte azt is, hogy nagyon fontos lenne, hogy a szakmai szervezetek, egyesületek valóban véleményezzék a rendelettervezeteket, hogy valóban a legmegfelelőbben alakíthassák azokat!

Harmadik előadónk még mindig a minisztériumot képviselte, Sörény Edina. Neve bizonyára nagyon sokunk számára ismerősen cseng, hiszen most mindenki az “OP”-ok lázában ég, s Edina szakterülete a pályáztatás.  Röviden beszámolt a már lezárult TIOP és TÁMOP eredményeiről, a hamarosan lezáruló pályázatokról, de sokunk szerencséjére jutott lehetőség személyesen is kérdezni a közelgő határidejű pályázatokról, így most még tudunk módosítani a pályázatokon.

Úgy gondolom, hogy tényleg mindenkinek igyekezett válaszolni, aki meg merte szólítani személyesen is, s nem csak telefonon 😉

Kiemelte, hogy mindenki nagyon figyelje a kötelező elemek meglétét, a formai előírásokat, ha érthető hogy miért kéri a közreműködő szerv, ha nem érthető. Nem szőrős szívűek a pályáztatók, de nagyon sok pénzről döntenek, s ez nagyon nagy felelősség is.

A délelőtt lezárásaként Sajó Andrea, az OSZK frissen kinevezett főigazgatója mutatkozott be a megye könyvtárosainak. Az eddigi hagyományokat követve a nagyobb hazai könyvtárak vezetőinek az Egyesület mindig igyekezett lehetőséget biztosítani a bemutatkozásra. Főigazgatóasszony röviden bemutatta elképzeléseit, felvázolta terveit. Ezen gondolatokra épül főigazgatói pályázata is, mely a Könyvtári Figyelő 2009/4 számában teljes egészében olvasható.

Néhány kép a szakmai délelőttről:

1 gondolat erről: „Megyei továbbképzés – március

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.