Szatymazi szakmai nap

Mint arról a közelmúltban beszámoltunk egy új továbbképzési formával próbálkozik a Somogyi-könyvtár a CSMKE-vel karöltve.

Ennek szellemében hétfőn (március 22-én) Szatymazon találkoztunk a környező települések könyvtárosaival.

A délelőtt jó hangulatban telt. Vendéglátóink (Feketéné Bárkányi Ilona és segítője Bérczi Tamás) kitettek magukért. Az ízletes fogadtatás, s a személyes beszélgetések után Ici bemutatta az érdeklődőknek a könyvtárat, rácsodálkozhattunk milyen családias hangulatú, szépen berendezett birodalma van a szatymazi olvasóknak.

Nyitásként a kissé száraznak ható statisztikai adatokat hallhattuk Bajuszné Magditól, aki előadásában igyekezett a legérdekesebb adatokat összegyűjteni, s összevetni a jelenlévők könyvtárainak adatait. Érdekes volt látni, hogy még hasonló méretű települések könyvtárai között is milyen különbségek lehetnek. Talán a jelenlévők is igazából ilyenkor szembesülnek saját adataikkal.

Magdit követően Dobosné Brezovszky Anikó, a Somogyi-könyvtár olvasószolgálati osztály vezetője, saját tapasztalatok alapján tartott egy érdekes előadást a számítógépfelhasználó-képzésről. Igyekezett kiemelni azokat a praktikákat, amiket a Somogyiban már évek óta szervezett tanfolyamok alatt sajátítottak el kollegáival. Több éve szervez a könyvtár ilyen képzéseket, így már nagyon sok féle problémával szembesültek a szervezők, oktatók. Ezekből is tanulhattak a könyvtáros kollegák, hiszen mindennapjaikban gyakran előforduló kérdésekről volt szó. Közben Anikó bemutatta a most megújuló/megújult www.magyarorszag.hu portált, ami szintén hasznos volt, mert a portál szolgáltatásai pontosan a kistelepülésen élőknek is szólnak, akik még gyakran csak a könyvtárban jutnak internetes hozzáféréshez, ahol természetesen a könyvtáros segítségét kérik ügyeik intézéséhez.

Andóczi Balogh Éva, a Somogyi-könyvtár PR  munkatársa egy képekkel gazdagon illusztrált, gyakorlati tapasztalatokkal alátámasztott érdekes előadást tartott a könyvtári munka egy nagyon új területéről, a pr-ról. Mint fogalmazott, a PR már önálló szakma lett, s bármennyire úgy érezzük, hogy “csak egy púp a hátunkon” nagyon is helye van mindennapjainkban. Előadásából az is kiderült, mennyire átszövi mindennapjainkat, minden kapcsolatunkat. A felhozott példákon is látszódott, hogy Éva milyen profizmussal végzi ezt a munkát, nem csak elméletet sajátította el, de nagyszerűen érződik mindennapi munkáján is.

Úgy gondolom, mindannyian sokat tanulhattunk/tanulhatunk tőle. A felvázolt ötletek használhatók minden könyvtár/könyvtáros számára. Az előadást érdemes meghallgatni, s az ott elhangzottakat meghallani!

Éva az előadásában kitért a projektmunka hasznosságára, fontosságára is. Hangsúlyozta, hogy igazán jó eredményt csak csapatban dolgozva lehet elérni. Jól példázta ezt, hogy a következő előadónk Éva egyik legjobb segítője, Nyilas Péter volt.

Péter szintén a Somogyi-könyvtár munkatársa, a helyismereti csoport tagja, de jelenleg nem ebben a minőségében kértük, hogy vegyen részt a szakmai napon. Élettútjában nagyon fontos, hogy több éven át a Délmagyarország újságírója volt. Jelenleg napi munkája mellett nagy szerepe van a könyvtár sajtómegjelenésében.  Értő segítője Évának. Mint újságíró jól ismeri a (írott)sajtó “minden nyűgét“, elvárásait, s nem utolsósorban kiváló tehetsége van a hírek, cikkek megfogalmazásához. Ő elsősorban gyakorlati tanácsokkal látta el a jelenlévőket, hogyan s mint fogalmazzanak a sajtó számára.

Végezetül a délelőtt lezárásaként lehetőség volt az elhangzottak megvitatására, az ötletelésre, az ötletek továbbgondolására együtt, egy kávé/tea mellett.

Én mindenképpen hasznosnak ítéltem meg a találkozónkat, s bízom benne, hogy minden résztvevő így látja. Talán kapcsolatok is elindultak, s a megyében dolgozó kollegák láthatják, hogy kikhez fordulhatnak tanácsért, segítségért akár a Somogyi munkatársi gárdájából, akár a megyéből.

Az előadások diáit elérhetővé tesszük majd, addig pedig mindenkit sok szeretettel várunk a többi szakmai napra.

Következő alkalommal március 29-én Apátfalvára, ahová elsősorban Csanádpalota, Deszk, Földeák, Kiszombor, Kübekháza, Makó, Maroslele, Óföldeák könyvtárosait várjuk.

Ízelítőül néhány kép a szatymazi találkozóról:

2 gondolat erről: „Szatymazi szakmai nap

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.