SZTE Egyetemi Könyvtár: a Médiatéka szeptemberi ajánlata

* Az írás története
* Jó szerencsét, emberek!
* Az anyaváros: Székelyudvarhely
* Picasso kalandjai
* Haydn: Missa in tempore belli

Az írás története
A dokumentumfilm segítségével többet tudhatunk meg az írás kialakulásáról, betekintést nyerhetünk az ékírás térhódításába majd átváltozásába, megfigyelhetjük a betűk és betűrendszerek elterjedését. A film választ keres arra is, hogy hogyan alakult ki az első, mai értelemben vett ábécé, s ez miként vezetett forradalminak is mondható változásokhoz.

Jó szerencsét, emberek!
A dokumentumfilm Borsod utolsó mélyművelésű szénbányájának bezárását kíséri végig, egyúttal látleletet ad az iparág múltjáról, a bányászok egyéni sorsára, útkeresésére összpontosítva.

Az anyaváros: Székelyudvarhely : Dávid Gyula Tamási Áronról
Tamási Áron és Székelyudvarhely kapcsolata több mint fél évszázadot ölel át. Ennek történetét mutatja be a film dokumentumok segítségével.
Ezzel a filmmel emlékezünk Tamási Áron születésnapjára.

Picasso kalandjai (Picassos äventyr)
A film Picasso életét mutatja be születésétől a haláláig, azonban a művész élete inkább csak “alibi”, nem életrajzi filmről van szó, sokkal inkább egy életszemlélet megjelenítéséről.
A színészek a klasszikus vígjátékok szellemében komédiáznak a filmben. Az egész film egy abszurd vígjáték, burleszk a XX. századi párizsi művészvilágról.

Haydn, Joseph: Missa in tempore belli : Mass in C major Hob. XXII:9
A felvételen Haydn egyik késői nagymiséjét, az “Üstdobmise”-ként is emlegetett C-dúr misét hallgathatjuk meg.
Vezényel: Leonard Bernstein