Az Egyetemi Könyvtár Médiatékájának októberi ajánlata

A Médiatéka októberi ajánlata

  • A feltámadó Villány
  • Egy szelet kenyérben
  • Izgalmas ízeltlábúak
  • Maria Callas végzete
  • Tizennégy vértanú

A feltámadó Villány
A filmben négy híres borász, Gere Attila, Polgár Zoltán, Bock József és Tiffán Ede beszél Villányról, a szőlőművelésről és a bor filozófiájáról.

Egy szelet kenyérben
A dokumentumfilm a minden évben megrendezésre kerülő, az ősi mesterség megbecsülését is jelentő Országos Péknapokon készült, amely ünnepség kiváló alkalom arra, hogy ne felejtsük el, mi minden is rejlik egy szelet kenyérben.
Október 16-án ünnepeljük a kenyér világnapját, ebből az alkalomból ajánljuk ezt a filmet.

Izgalmas ízeltlábúak (World of insects)
A filmsorozatból megismerhetjük a Földön mindenhol előforduló ízeltlábúak izgalmas világát, a kamerák segítségével egészen közelről vizsgálhatjuk őket, nyerhetünk betekintést életükbe.

Maria Callas végzete (Maria Callas a big destiny)
Talán nincs még egy operaénekesnő, aki ekkora rajongást, ilyen ellentétes érzelmeket kavart volna maga körül, mint Maria Callas. A BBC által készített portréfilm kísérletet tesz arra, hogy bemutassa, mi tette őt a 20. század egyik legnagyobb operaénekesévé.

Tizennégy vértanú
Október 6-án az Aradon kivégzett 13 tábornokra és főtisztre, valamint a tizennegyedikként kivégzett Kazinczy Lajosra emlékezünk és mindazokra akiket a Szabadságharc leverése után utolért a megtorlás. Hajdufy Miklós filmje az Aradon kivégzetteknek állít emléket.