eMagyarország szakmai nap a Somogyiban

Valószínűleg minden könyvtáros számára ismerős fogalom az eMagyarország pont. Jó néhány éve nagy(?) vitákat váltott ki a szakmában, hogy létrehoztak egy külön hálózatot, a teleházak rendszerét. Közben a könyvtárak többségében is elindultak a különböző elektronikus szolgáltatások, a könyvtárosok is egyre nagyobb szerepet játszottak a digitális írástudás fejlesztésében, az e-közszolgáltatások népszerűsítésében, használóképzésben.

Az elmúlt évtized folyamán sokat formálódott a rendszer. Egyre inkább együtt tudott dolgozni a két intézmény. Kistelepüléseken létrejöttek az IKSZT-k (Integrált Közösségi Szolgáltató Tér), illetve folyamatosan épülnek. Ezekben egyre inkább elválaszthatatlanok az információ szolgáltató funkciók.

Számos könyvtáros kollega végezte el az eTanácsadó képzést. (Az idők folyamán persze ennek is több neve volt.)

Az elmúlt évben – illetve az elmúlt 2-3 évben – jelentős változáson ment keresztül ez a rendszer, illetve a rendszert összefogó eMagyarország Centrum.

Az utóbbi néhány hónapban kialakult az országos hálózata, így 19 megyében, 19 központ jött létre. Az országban szinte egyedülálló, hogy ez a központ egy megyeszékhely megyei könyvtárában kapjon helyet, de a Somogyi-könyvtár kiérdemelte ezt a címet. Köszönhető ez annak a munkának, amit a kollegák munka mellett nyújtottak. Azoknak a sikeres tanfolyamoknak, rendezvényeknek, amik híressé tették a Somogyit.

E strukturális átalakítás kísérője egy rendezvénysorozat, amelynek legutóbbi állomása itt a Somogyiban volt október 4-én.

A workshop igen sikeres volt mindenki számára. Jó volt találkozni a régióból érkező több mint 100 etanácsadóval, látni, hogy szükség van a munkánkra.

A délelőtt folyamán szekciókban dolgozva különböző területeket néztünk meg. Én a marketinggel foglalkozó csoporttal tartottam. Itt közösen ötleteltünk, egymás számára hasznos tanácsokat adtunk, amiből érzésem szerint az előadók is tanultak.

A délután plenáris előadásokkal telt. Egy hosszú és mélyen szántó előadást hallhattunk a hazai munkaerőpiacról. Az előadó az ÁFSZ Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ Szegedi Területi Kirendeltségének vezetője volt.

Majd a eMagyarország Centrum munkatársa hasznos tanácsokkal látott el minden érdeklődőt, hogyan védheti számítógépét, illetve a e-pont gépeit.

Végezetül az APEH Regionális Igazgatóságától érkezett előadónk volt, akivel már hosszú évek óta nagyon jó munkakapcsolatot ápol a Somogyi-könyvtár.

Összességében egy hasznos szakmai nap volt. Bízom benne, hogy minden résztvevő vitt haza valamit a táskájában, az ajándék toll és kislabda mellett.

A rendezvényről jó összefoglaló olvasható a szegedma.hu hírújság oldalain.