Kistérségi továbbképzések – ősszel

Az októberi őrület miatt egy kissé megkésve tudtuk folytatni a tavasszal elkezdett kistérségi továbbképzéseinket.

A találkozó fő keretrendszere hasonló volt. Célunk minden esetben az, hogy az egy (kis)térségben dolgozó kollegák könnyen, gyorsan s olcsón el tudjanak jutni az adott helyszínre, így több esélyük legyen megismerni egymást, egymás könyvtárát.

A találkozókon általában egy, vagy kétszemélyes könyvtárban dolgozó kollegák vesznek részt, így rengeteg tapasztalatot tudnak meríteni egymástól.

Október 27-én Üllésen, a nemrégiben átadott Déryné Kulturális Központban találkoztunk a Homokháti kistérségben dolgozó könyvtárosokkal.

A keretrendszer hasonló volt, mint tavasszal, de a módszertan más.

A szívélyes fogadtatás, a melengető tea és frissítő kávé elfogyasztása után a Kulturális Központ igazgatója (Nagy Róbert) köszöntötte 12 fős társaságunkat.

Ezután pedig a Somogyi-könyvtár igazgató asszonya, Palánkainé Sebők Zsuzsanna, valamint a könyvtár pr munkatársa, Andóczi Balogh Éva közös kiscsoportos foglalkozást tartott nekünk. Ez valójában egy módszertani bemutató volt, amely kooperatív oktatási/foglalkoztatási technikákat igyekezett bemutatni bő két órában. Természetesen ennyi idő alatt csak egy villanásnyit láthattunk, érzékelhettünk erről a módszerről, de még így is biztos vagyok benne, hogy a legtöbbünk tudott ellesni később megvalósítható ötleteket.

A tanulás közben mi résztvevők jól szórakoztunk, játszottunk, s egy kicsit megismertük egymást.

Összességében – a visszajelzések alapján is – mindannyian pozitiv élményekkel gazdagodva tértünk vissza délután a szürke hétköznapokhoz. Mindenki vitt valamit haza puttonyában, ha mást nem is, de a délben a falu alkotóházában elfogyasztott nagyon ízletes, kemencében sült buktát.

Végezetül egy rövid fényképes beszámoló a CSMKE webalbumából: