Az Egyetemi Könyvtár Médiatékájának decemberi ajánlata

A Médiatéka decemberi ajánlata

  • A narkolepszia
  • Az Isten fia
  • Neumann János
  • A nap
  • Kodály és Bartók népzenekutatásai a Felvidéken

A narkolepszia (Living nightmare)
A filmben nemcsak magát a betegséget ismerhetjük meg, hanem olyan kutatókkal is találkozhatunk, akik úgy gondolják, megtalálták ennek a rejtélyes betegségnek az okát.

Az Isten fia (Son of God)
A filmsorozat kísérletet tesz arra, hogy bemutassa történelmileg mennyire pontos Jézus bibliai élete, felhasználva a legújabb történelmi, régészeti és csillagászati kutatásokat.

Neumann János
Neumann János a huszadik század egyik legfontosabb tudósegyénisége volt. A század első felében a matematika és az atomenergia felhasználása volt a meghatározó, a második felében pedig az informatika és a biológia. Ő mind a négy tudományágban úttörő jelentőségűt alkotott.
Ezzel a filmmel Neumann János születésnapjára emlékezünk.

A nap
A  film központi alakja Szilárd Leó, aki nélkülözhetetlen láncszem volt az atombomba megalkotásában, és aki egyszersmind a bomba használatának fő ellenzőjévé is vált. A film során az atombomba megalkotásának és bevetésének összes érve és ellenérve módszeresen említésre kerül.

Kodály és Bartók népzenekutatásai a Felvidéken
A filmsorozat készítői arra keresik a választ, hogy milyen állapotban van napjainkban a népzenei kincs a Felvidéken, emlékeznek-e még Kodályra és Bartókra az ott élő emberek, őrzik-e még népdalkincseiket? Bemutatja azokat a magyar népterületen élő népzenekutatókat  is, akik elindultak a Kodály és Bartók által kijelölt ösvényeken.