Az Egyetemi Könyvtár Médiatékájának januári ajánlata

A Médiatéka januári ajánlata

  • Arkhimédész titka
  • Az ősi Írország
  • A Stradivari titka
  • Gyógyítás jövőidőben
  • A Pál utcai fiúk

Arkhimédész titka (Archimedes’s secret)
A dokumentumfilm a szirakúzai görög tudóssal foglalkozik, akinek tizenkét munkája maradt fenn (matematikai, mértani, aritmetikai témákról), melyek máig kincsesbányát jelentenek a kutatóknak.

Az ősi Írország (In search of ancient Ireland)
A dokumentumfilm-sorozat egy több mint 3000 éves periódust ölel fel Írország történetéből: egyrészt igyekszik feltárni a történelmi tényeket Kr.e. 2000-től egészen 1167-ig, a normann invázióig, másrészt megismerteti a nézőkkel a fennmaradt mondákat, mítoszokat.

A Stradivari titka (The mystery of Stradivarius)
Úgy becsülik, már csak 600 darab létezik belőle. Szakemberek találgatják, minek köszönhető az Antonio Stradivari cremonai hangszekészítő mester által alkotott hegedűk utánozhatatlan hangzása. Ez a francia dokumentumfilm is ennek a titoknak a nyomába indul, nem csak mai hegedűkészítőket, de akusztikával foglalkozó szakembereket, kémikusokat, zenészeket is faggatva.

Gyógyítás jövőidőben
Az ismeretterjesztő sorozatból megtudhatjuk, mi vár ránk, ha a nem is olyan távoli jövőben kerülünk “kés alá”.

A Pál utcai fiúk
Molnár Ferenc regényének legismertebb filmváltozata ez a Fábri Zoltán rendezésében forgatott feldolgozás, melyet 1968-ban a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjra is jelöltek. A film hűen követi a regény cselekményét: a Pál utcai grund megvédéséért folytatott küzdelmet, Nemecsek közlegény sorsát.
Ezzel a filmmel emlékezük Molnár Ferenc születésnapjára.