Az Egyetemi Könyvtár Médiatékájának februári ajánlata

A Médiatéka februári ajánlata

  • Művészet és történelem
  • Embrió-adoptálás
  • Herskó
  • A Jade skorpió átka
  • Offenbach: La grand duchesse de Gérolstein

Művészet és történelem (World in art)
A sorozat minden része egy történelmi eseményt mutat be, háttérként felvázolva az adott korszak művészetét, így az uralkodók, politikusok mellett a sorozatban a képzőművészek, költők, írók, zeneszerzők illetve műveik is fontos szerepet kapnak.
A négy történelmi esemény: 1517 – a reformáció kezdete, 1603 – I. Erzsébet halála, 1776 – az amerikai Függetlenségi Nyilatkozat kikiáltása, 1812 – Napóleon oroszországi hadjárata.

Embrió-adoptálás (Embryo adoption)
A dokumentumfilmben három pár küzdelmét követhetjük nyomon, akik a gyermekvállalásnak ezt a formáját választották. A film foglalkozik azokkal az érzelmi, morális és jogi kérdésekkel, melyek egy embrió örökbefogadása során felmerülhetnek.

Herskó
A portréfilm Herskó Jánost, a hatvanas évek egyik igen jelentős filmrendezőjét mutatja be, aki 1970-ben Svédországba emigrált, és később az ottani Filmakadémia rektora lett. Herskó egy igen ellentmondásos sorsú filmrendező, egykori munkatársai, tanítványai imádják, mások uálják.

A Jade skorpió átka (The curse of the Jade scorpion)
A helyszín a negyvenes évek New Yorkja. C. W. Briggs (Woody Allen) biztosítási nyomozót és főnökét egy céges bulin hipnotizál egy mágus. Ettől kezdve C. W. nappal egy ékszerrablás-sorozatot próbál felgöngyölíteni, anélkül, hogy emlékezne arra, hogy éjszakánként ő követi el a bűntényeket. A hipnózis mellékhatásaként a két főszereplő időnként, bizonyos jelszó hatására egymásba szeret és természetesen ők ébren erről mit sem tudnak.

Offenbach, J.: La grand duchesse de Gérolstein : opéra-bouffe en trois actes et quatre tableaux
Offenbach nagyoperettje Jean-Pierre Brossmann vezényletével hallgatható meg a felvételen, főbb szerepekben Felicity Lott, Yann Beuron, Sandrine Piau, Francois Le Roux, Franck Leguérinel, Eric Huchet.