Az Egyetemi Könyvtár Médiatékájának márciusi ajánlata

A Médiatéka márciusi ajánlata

  • Az Arthur-mondakör
  • Terry Jones középkori történetei
  • A templomos lovagok
  • A kínai armada
  • Andrej Rubljov

Az Arthur-mondakör (The Arthurian legends)
A háromrészes dokumentumfilm Arthur király, Merlin, a Kerekasztal lovagjai, Camelot és a Szent Grál titokzatos világába kalauzolja el a nézőket.

Terry Jones középkori történetei (Terry Jones’ medieval lives)
Terry Jones szórakoztatóan, de mégis megbízhatóan és pontosan, a gyermeki kíváncsiságra is építve mutatja be a korszak történelmi tényeit.

A templomos lovagok (Knights templar)
A templomosok rendje a XII. században alakult Jeruzsálemben és alig kétszáz év alatt olyan gazdagságra tettek szert, hogy a pápák és királyok bankárai lettek. A XIV. század elején IV. Fülöp francia király felszámolta a rendet. De vajon végleg eltűntek? A rend történetének felfedezése mellett többek között erre a kérdésre is keresi a választ a négyrészes dokumentumfilm.

A kínai armada (Treasure fleet : The adventures of Zheng He)
A film Zheng He, a hazáján kívül feledésbe merült kínai admirális történetét meséli el, aki a XV. század elején fából épített flottájával Vietnam, Indonézia, Malajzia, Sri Lanka és India érintésével egészen a kelet-afrikai partokig jutott.

Andrej Rubljov
Tarkovszkij 1966-ban készült filmje Andrej Rubljov orosz ikonfestőről szól, akinek valódi életrajza szinte ismeretlen, így a filmben ábrázolt eseményeket az alkotók alakították.