Az Egyetemi Könyvtár Médiatékájának áprilisi ajánlata

A Médiatéka áprilisi ajánlata

* A mágikus kémikus
* A repülés hősei
* A német páncélosok
* Tudósok klubja
* Utazás a koponyám körül

A mágikus kémikus : Oláh György
A portréfilm Oláh Györgyöt, a magyar származású vegyészt mutatja be, aki 1994-ben kapott kémiai Nobel-díjat. Még a Budapesti Műszaki Egyetemen fogott bele azokba a kutatásokba, amelyek a szupersavak és a mágikus savak előállításához vezettek. Neki köszönhetjük például az ólmozatlan benzint is.

A repülés hősei (Les ailes des héros)
A film végig követi a repülés történetét, a világ filmarchívumaiban őrzött felvételek segítségével megismerkedünk a legendás pilótákkal és repülő masináikkal.

A német páncélosok (The Panzer)
A film segítségével megtudhatjuk, hogy milyen műszaki megoldásokat alkalmaztak, milyen taktikával keltettek a német páncélosok néha egyenest bénító hatást az ellenségre a II. világháború során.

Tudósok klubja (Great scientists)
Dr. Allan Chapman, oxfordi tudománytörténész egyetemi tanár kalauzol végig bennünket e humoros és szórakoztató sorozaton, mely a világ legnagyobb hatású tudósait mutatja be. Archív felvételeken, animációkon és dramatizációkon keresztül ismerkedhetünk meg Arisztotelész, Galilei, Newton, Darwin és Einstein tanaival.

Utazás a koponyám körül
Karinthy Frigyes azonos című regényének filmváltozata, mely valós eseményekről, személyes tapasztalatokról szól, hiszen saját agyműtétének körülményeit meséli el az író. A film főbb szerepeiben Latinovits Zoltánt, Ruttkai Évát láthatjuk.