Cseh Nap a Somogyiban

A Szegeden 1994 óta működik Nemzetiségi Könyvtár, mely 2007 júliusa óta a Somogyi-könyvtár központi épületében található. A gyűjtemény gondozója a Központi Kölcsönző munkatársa, Muresán Orsolya Mária. Az elmúlt években minden alkalmat megragadott, hogy népszerűsítse az állományt. Többek között immáron negyedik alkalommal csatlakozik a Nyelvek Európai Napja országos programsorozathoz.

Lássuk az ő klaviatúrájából, hogyan is zajlott az ez évi Cseh Nap.

Cseh Nap a Somogyi-könyvtárban – élménybeszámoló

 

Szeptember 26-án (hétfőn) volt a Nyelvek Európai Napja, melyet már negyedik éve megünneplünk itt a Somogyiban. Európában 2001 óta tartanak ilyen-olyan rendezvényeket, mely során felhívják a figyelmet Európa gazdag nyelvi örökségére, és arra ösztönzik az embereket, hogy minél több idegen nyelvet, új nyelvet tanuljanak.

 

Ebben az évben Csehországra esett a választás. A budapesti Cseh Idegenforgalmi Hivatal jóvoltából rengeteg magyar nyelvű idegenforgalmi kiadványt kaptunk, ezek ingyenesen elvihetők bármikor. Akár most is.

 

Két könyvkiemelés ill. könyvajánló volt a programban.

Az egyiket Nagy Zsuzsanna állította össze a Gyermekkönyvtárban, kifejezetten Zdeněk Miler Kisvakondjára és az öt mássalhangzóval kezdődő – számomra kiejthetetlennek tűnő – Václav Čtvrtek Rumcájszára kihegyezve.

A 2. emeleten a felnőtteknek szóló cseh regények mutatkoztak be: az ismertebbek közül pl. Hrabal, Kundera, Hašek, Čapek, Škvoreckŷ, Páral , és egyetlen nőként Martina Formanová, aki jelenleg Miloš Forman harmadik felesége. Az szerzőkről apró érdekességeket olvashattak az érdeklődők.

 

Délután két érdekesnek ígérkező előadás volt, 17.00 órakor a Sör, kocsmák, Prága c. elvileg vetítéssel tervezett eszmefuttatás, amelyet Cziráki Zsolt (Colos), a Garabonciás Borozó  vezérigazgatója referált. A kisebb bakik ellensúlyozására mindenkit – értsd: 8 azaz nyolc érdeklődőt – meghívott a előadások után a borozójába (sic!) egy korsó különlegességre: pasztőrizálatlan, szűretlen sörre!

A másik 18.00 órakor kezdődő A varázslatos Csehországról szóló bemutatóról szinte mindenki elszállingózott, négyen maradtunk velem és az előadó hölggyel egyetemben. 19.00 óra után viszont kettecskén átmentünk a Garabonciásba és szaván fogtuk Cziráki Zsoltot: ittunk egy sört a borozóban, ahol találtunk még két – a második előadásról – hirtelen távozott urat is, akik komótosan iddogálták sörüket a dobhártyaszaggató rockzene mellett. Este 9 felé   – kissé kapatosan – hazafelé vettem utamat.

 

Muresán Orsi

5 gondolat erről: „Cseh Nap a Somogyiban

 1. Kedves Orsi!
  Gratulálok a szép programhoz!! Nagy öröm, hogy van még valaki, aki az OIK-on kívül is szervez programot a Nyelvek Európai Napjára. (Mi már 7 éve.) A cseh nap igazán jó ötlet, kultúrájuk, irodalmuk, szép tájaik vonzóak sokaknak. Mi idén cseh nyelvből hirdettük meg az OIK 6. műfordítás pályázatát, amire 42 pályamű érkezett.
  Jövőre fogjunk össze, mi szívesen propagáljuk a Ti eseményeiteket is egy közös NYEN felületen. üdv.
  Mender Ibolya (OIK)

 2. Kedves Ibolya!
  Már a Somogyi is több éve csatlakozik a programsorozathoz, minden évben más-más nyelvet/népet bemutatva. Köszönjük a felajánlást, bizonyára élni fogunk vele, talán úgy több embert is meg tudunk szólítani..

 3. Szerintem ez csak a 4. alkalom volt, 2007-ben csak egy gyerekeknek szóló nemzetiségi karácsonyt csináltunk. 2008-tól vagyunk jelen NYEN-ileg. Egyébként van egy központi oldal az EDL (European Day of Language) oldalán az Events menüpontba be lehet pötyögni angolul az eseményeket. Eddig kétszer írtam bele, az idén valahogy nem jutottam el odáig. Én is jó ötletnek tartanám egy központi NYEN-es magyar oldalt, ahol mindenki feltehetni a programját.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.