Megyei évzáró 2011

Idén december 13-án tartottuk immár hagyományos megyei évzárónkat. Így év vége és karácsony közeledtével harmadik éve látjuk vendégül a megye azon könyvtárosait, könyvtárának képviselőit akik nem csak egész évben dolgoznak aktívan, de az (általam csak őszi őrületnek nevezett) októberi könyvtári napokon is jelentős számú programot bonyolítanak le. Természetesen nem csak őket, de minden könyvtárost szívesen látunk évzáró összejövetelünkön.

Ilyenkor a megköszönjük az egész évi közös munkát, bemutatjuk a kollégák számára, hogy a Somogyi mi mindent tesz/szervez ez alatt a bő egy hónap alatt, összefoglalást kaphatunk az egész megye eseményeiről, a megyei munkáról, valamint minden évben más s más település kap lehetőséget, hogy bemutatkozhasson, megoszthassa velünk sikereit, bánatait, eredményeit. Ezekből a bemutatókból mindig tanulhatunk egymásról és egymástól, ahogy az idei szlogen is szólt.

Az előadások után pedig természetesen igyekszünk lehetőséget biztosítani, hogy kötetlenebb formában is tanulhassunk egymástól, ahogy a lehetőségek, s a kollegák ideje engedi lehetőséget biztosítunk a személyes eszmecserére is.

Szeretném ezeket az előadásokat itt megosztani, hogy akik nem tudtak személyesen jelen lenni, azok is el tudjanak lesni/csenni néhány ötletet a kollégáktól.

Idén Igazgató Asszony köszöntője után a Somogyi-könyvtár pr munkatársa, Andóczi Balogh Éva mutatta be a ház eseményeit:

Őt követően tőlem hallhattak a jelenlévők egy (tudom hihetetlen,de tényleg nagyon rövid) összefoglalót a ez évi megyei munkánkról:

Utánam már valóban “csak” az őszi eseményekről volt szó. Először Fodor Mónika (Somogyi-könyvtár) foglalta össze a megye eseményeit:

Majd a makói kistérség eseményeiről hallhattunk egy rövid összefoglalót Benkéné Sándor Barbarától (József Attila Városi Könyvtár, Makó). Az előadás érdekessége az volt, hogy kifejezetten a kistérségi eseményekről szólt, tehát a megye legkisebb településeinek történéseiről.

Barbarát követően a szegvári könyvtár programjaival, valamint a településsel ismerkedhettünk meg. A szegvári kollégák is évek óta részt vesznek a programsorozatban, de csak nagyon kevés támogatást igényelnek a megyei könyvtártól. Az előadó Kosztolányi Sándorné volt.

Lezárásként pedig egy olyan kollegina osztotta meg velünk tapasztalatait, aki először vett részt az őszi eseményekben. Zsámboki Erika, aki Maroslelén nem csak a könyvtár, de az ÁMK vezetője is, valamint az iskolai könyvtár kezelője is egyszemélyben. Egyéb elfoglaltságai miatt általában nem tud csatlakozni, most kipróbálta. Vegyes tapasztalatait néhány dián ő is megosztotta velünk.

A tömény előadások után egy emléklappal köszöntük meg a kollégák munkáját, majd egy kis szendvicsebédre invitáltuk a jelenlévőket, maradókat. A beszélgetés még jó néhány óráig tartott, s bízom benne, hogy mindenki számára hasznos volt.
Ezzel zártuk az évi munkánkat. Még néhány napig meg a napi rutin, majd kezdődik egy új évet.
Minden kedves olvasónknak Boldog új évet kívánok!