SZTE Klebelsberg Könyvtár Médiatékájának májusi ajánlata

A Médiatéka májusi ajánlata

  • Az eltűnt jiddis világ
  • Angelo mester fotografál
  • Provinciális szecesszió?
  • Woodstock
  • A nagy generáció

Az eltűnt jiddis világ
A 20. század elején Kelet-Európa nagyvárosaiban, falvaiban hatalmas zsidó közösségek éltek, saját nyelvüket, a jiddist használták, volt saját újságuk, színházuk, kultúrájuk, életüket a vallás szabályai irányították. A II. világháború után ezek a közösségek eltűntek. A film arra keresi a választ, hogy fennmarad-e vajon a nyelvük, a kultúrájuk a harmadik évezredben?

Angelo mester fotografál
A film Angelo mestert,  a 20. századi magyar fotóművészet egyik meghatározó alakját mutatja be, akinek képei nemcsak egy alkotót jellemeznek, de a magyar fotóművészet fejlődését is, a piktorealizmustól az absztraktig.

Provinciális szecesszió?
A film arra keresi a választ, hogy vajon minőségét tekintve provinciálissá válik-e a szecesszió, ha a szellemi és civilizációs központoktól távol eső kis városokban valósítják meg terveiket az építészek?

Woodstock : három nap béke és zene (Woodstock, 3 days of peace and music)
1969-ben három napon át váltották egymást a színpadon az ismert és kevésbé ismert énekesek és együttesek. A film megörökíti a zenét, az előadások túlfűtött lendületét, a fesztivál résztvevőinek élményeit, de egyben egy kordokumentum is: a fiatalokról, a hippikről, Vietnámról.

A nagy generáció
1968 a diáklázadások éve volt, amikor a magyar beatgeneráció számára a nagy szenzáció az volt, hogy melyik dal nyeri a táncdalfesztivált. Ez a “nagy generáció” a ’80-as években már a 40-es éveit tapossa és rá kell döbbenniük, hogy korábbi döntéseiket nem biztos, hogy igazolta az élet.