SZTE Klebelsberg Könyvtár Médiatékájának novemberi ajánlata

  • Darwin lábnyomában
  • Dübörgő óriások
  • Lélekvirágok
  • Szonáta mélyhegedűre
  • Kutya éji dala

 

Darwin lábnyomában
Galapagos – a szigetvilág, amely megváltoztatta a világot. Ide látogattak el a film készítői, hogy képet adjanak e távoli vidékről, flórájáról és faunájáról és az itt élő emberekről.

Dübörgő óriások (Thunderbeast)
Egykoron több tízmillió bölény népesítette be Észak-Amerika pusztaságait. Idővel azonban az agresszíven nyugat felé terjeszkedő fehér ember végzetes győzelmet aratott a természet erői felett, és ezzel a bölények sorsa végleg megpecsételődött. Hasonló sorsra jutott a bölények ősellenségének számító farkas is, melynek utolsó yellowstone-i falkáját 1926-ban pusztította ki az ember. A fokozott élőhely-védelemnek és a tudományosan megalapozott farkas-visszatelepítési programnak köszönhetően a Yellowstone Nemzeti Parkban hosszú idő után azonban nemrégiben újrakezdődhetett a bölények és a farkasok évezredes harca.

Lélekvirágok : Bodza Klára életútja (Flowers of the soul : Klára Bodza’s life and work)
Bodza Klára a népdaléneklés titkainak egyik legjobb ismerője és továbbadója. Az archív és új felvételekből szerkesztett film bepillantást nyújt művészetének, életének fontosabb eseményeibe.

Szonáta mélyhegedűre : Dimitrij Sosztakovics élete
A film archív felvételek segítségével, tág történelmi hátteret rajzolva mutatja be a zeneszerző életét, aki művészetét és műveit az orosz népnek ajánlotta.

Kutya éji dala
A film hat szereplőnek – akik a társadalom különböző prototípusait jelenítik meg – a szálait követi olyan formában, hogy töredékes jelenetek, töredékes életszeletek játszódnak le az ajtó mögött. A filmben megjelennek a kor “underground” zenekarai, a Bizottság és a Vágtázó Halottkémek is.