Tavaszi szakmai nap

Immár hagyomány, hogy a CSMKE Iskolaikönyvtáros szekciója minden tavasszal és ősszel szakmai napot tart. Ezek a találkozók minden alkalommal más helyszínen zajlanak, így igyekeznek a kollégák megismerni egymás iskoláját, iskolai könyvtárát.

Idén – kissé rendhagyó módon – nem egy iskolában, hanem egy más kulturális centrumban volt a találkozó, a Szent-Györgyi Agórában.

Az alábbiakban álljon itt a szekcióvezető, Sutka Irén rövid beszámolója a találkozóról:

Élménydús szakmai nap az Agórában

Nemcsak a legutóbbi (április 25-i) megyei továbbképzés helyszíneként, hanem a 2013. május 31-én megrendezett iskolai könyvtárosok Tavaszi szakmai napja házigazdájaként is derekasan helytállt Szeged új kulturális és tudományos centruma, a Szent-Györgyi Albert Agóra.

Felfedező utunkon Szekeres Sándor társaságát és érdekes történeteit élvezhettük. Ismerkedésünket a Látványlaboratóriumban kezdtük, ahol Molnár Milán vezetésével bepillanthattunk a lézerfizika rejtelmeibe. Lendületes és a természettudományokban kevésbé jártasak számára is jól érthető előadása mindannyiunkat lenyűgözött.

Kétségkívül az Informatikatörténeti Kiállítás volt a délután fénypontja. A telefonközponttal és a tárcsás készülékekkel kezdtük a sort, majd láthattunk hatalmas, forgó winchestert, nagyszobányi méretű ősszámítógépeket és megnézhettük, hogyan tanul Muszka Dániel világhírű és intelligens műállata, a szegedi Katica. A mai számítógépek atyjaként elismert Neumann János, és a méltatlanul kevéssé ismert, a mikroflopit feltaláló Jánosi Marcell élettörténetét, munkásságát is megismerhettük, majd a legmodernebb, óriási érintőképernyős számítógéppel fejeztük be a kényszerű rövidsége ellenére is igen tartalmas sétát.

Ezután tetőtől a földszintig bejártuk a gyönyörű, modern épület tereit, végül a Somogyi-könyvtár új fiókkönyvtárában, az Agóra Gyermekkuckóban pihentünk meg.

A délután könyvtári szakmai programja a rendelkezésünkre bocsátott szemináriumi szobában folytatódott. Sáráné Lukátsy Sarolta az idei CSOMEKÖV tapasztalatairól és a következő tanévi vetélkedő terveiről beszélt. Örömmel újságolta el, hogy az önkormányzatnak benyújtott nyertes pályázata útján elnyert támogatásból a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárának történetét bemutató könyvet szeretné megírni és kiadni.

Cs. Bogyó Katalin a Bod Péter Könyvtárhasználati Verseny idei fordulójáról, illetve a Juhász Gyula és Szeged címmel általa szervezett, az általános iskolák 5-6. osztályos csapatai számára meghirdetett Városi könyv– és könyvtárhasználati verseny tapasztalatairól beszélt.

Szántó Lajosné (Babi) a Vörösmarty Általános Iskola által a 3-4. osztályosok számára rendezett, szintén Juhász Gyulához kapcsolódó témájú könyvtárhasználati vetélkedőről számolt be.

Savanya Ildikó az Arany János Általános Iskolának a Somogyi-könyvtárral közös, Várak a szépirodalomban című projektjéről számolt be, fényképekkel fűszerezve.

Az utolsó, de mint kiderült, a legfontosabb napirendi pont a 2014-es KTE Nyári Akadémia témája volt, amelynek ezúttal Szeged városa ad majd otthont.

Köszönöm minden kollégának az aktív részvételt, az előremutató, pozitív gondolatokat és az együttlét ismét megtapasztalt örömét.

Végül, de nem utolsósorban köszönöm Orbán Hedvignek, az Agóra igazgatójának és elkötelezett munkatársainak a lehetőséget, hogy az intézményt megismerhettük és találkozónk helyszínéül választhattuk.

Szeged, 2013. június 7.

Sutka Irén
szekcióvezető

 

Végezetül néhány kép a napról: