KSZR hírek – Országos Könyvtári Napok 2013

Hosszú évek óta (a pályázati kiírásnak és az eredeti eszmének megfelelően) a Somogyi-könyvtár jelentős összeggel és rengeteg szervezéssel támogatja az Országos Könyvtári Napok programjait a megyében. Ez a funkció megerősödött a kistérségi ellátás erősödésével együtt.

Az alábbiakban az ambrózfalvi kolléga – Jambrich Tímea – néhány sorát olvashatják a rendezvényről, valamint az általa küldött fotókat tekinthetik meg a lap alján:

 

Az Országos Könyvtári Napokat megelőző héten, a Somogyi-könyvtár és a CSMKE által szervezett továbbképzésen, nem csupán a promóciós anyagokat vehettük át az NKA támogatásával, hanem bőven volt részünk a meghívott előadók gyakorlati tapasztalatainak elemzésében a saját partnerkapcsolataikról.

Az Országos Könyvtári Napok kertében az elmúlt héten, a következő három könyvtári program szerveztük az ambrózfalvi olvasóknak:

  • családi napon vetélkedő,
  • barátság napon – “Ahogy azt a gyerekek látják” – mesés, rajzos, hangos óra
  • könyves vasárnap CSERE-BERE Könyves Kert. Az utóbbi ötletét a Balázs József Városi Könyvtár regisztrált Könyves Kert programja adta.

Kicsit részletesebben a programokról:

A vetélkedőn főleg ügyességi feladatokkal, kártyavárépítéssel, kockapróbával, tapintó játékkal, rajzos feladatokkal, memória és kvíz kérdésekkel vált izgalmassá az együtt töltött másfél óra. Az óvodás korúakat a nekik való könyvek, a Bambino LÜK játék és az NKA támogatásával, a Somogyi-könyvtártól kapott játékok szórakoztatták.

A Kata üzletháztól élelmiszer csomagot, valamint a könyvtártól kapott promóciós ajándékokat adtunk át a vetélkedőn részt vevő 10 felnőtt és 17 kiskorú résztvevőnek.

Barátság napon a kisiskolás gyerekek közül 13-an jelentek meg. Minden gyerek elmondhatta mit gondol a barátságról, ki a barátja, miért kedveli. Kihangsúlyoztuk, hogy a barát értékét nem a kézzel fogható dolgok határozzák meg, és hogy igaz barátságok, pedig már a gyerekkorban is köttetnek. Ezt igazolta a felolvasott mese és történet is. Majd rajzaikon többen szívekbe foglalták barátaikat, a nagyobbak leírták mit jelent számukra a társuk. Az alkotásaik még a héten láthatók a könyvtárban.

Könyves vasárnapunk igazán rendhagyó program lett, annak ellenére, hogy sajnos csak néhányan jöttek el. Azonban voltak köztük, akik először lépték át a könyvtár küszöbét és elidőztek a kellemesen meleg udvaron. Négy olvasó, közel száz könyvvel ajándékozta meg falubeli társait. Könyvtárunk pedig ismét büszkélkedhet egyik Olvasójának kézműves alkotásával, egy gyönyörű, hajtogatott hattyúval. Köszönjük az ajándékokat!

Végül elmondhatom, hogy az Országos Könyvtári Napok programjai alkalmasak voltak az emberek kikapcsolódására, művelődésére, az év hátralévő – Somogyi-könyvtár által szervezett – programok népszerűsítésére, de legfőként, az emberi kapcsolatok erősítésére.

Nézzük meg mindezt képekben!