42. Csongrád Megyei Könyvtárosnap

2014-ben ismét Mórahalmon tartottuk a mi kis vándorgyűlésünket. Utoljára 2005-ben találkoztunk itt. Azóta sok víz lefolyt a Tiszán, sok homokot elhordott a szél Homokháton. A gyorsan fejlődő, 25 éves kisváros ismét nagy szeretettel fogadta a megye könyvtárosait.

A reggeli wellcome drinke helyetti terített asztal szemet gyönyörködtetett, s ehhez mérten volt igen ízletes is. Az érkező vendégsereg – ismét több mint 140-en gyűltünk össze – hamar a finom falatokra vetette magát, de a szorgos pincérek állták a támadást, így a legkésőbb érkezőknek is jutott finom falat.

2014-06-26 08.39.15

Közben a helyi kollegákkal számtalan kört futottunk a vendégfogadó könyvtár és az előadásoknak helyet adó Aranyszöm Rendezvényház színházterme között. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, az utolsó pillanatban derültek ki apróbb kellemetlenségek, azonban 9,30-ra (illetve persze inkább 9,40-re), mire mindenki átért minden a helyén volt, s szinte pontosan kezdhettük a szakmai napot.

Idén az előadásokkal a megye nagyobb könyvtáraira összpontosítottunk. Felkérésünkre a nemrégiben választott (vagy újraválasztott) könyvtárvezetők mutatták be könyvtárukat, saját könyvtárképüket, “vezetői koncepciójukat”.

A szakmai előadások előtt alpolgármester úrtól megtudhattuk miként fejlődött ilyen gyorsan, s látványosan Mórahalom, milyen új fejlesztések várhatóak a városkában, a fürdő milyen hatással van a lakosokra, a turizmusra.

IMG_1284

De arra is rámutatott, hogy bár a “bivaly nekünk dolgozik, cserébe mi meg megesszük”. Erről többet megtudhatunk a nagyszéksósi bivalyrezervátumban, illetve a bivalyfesztiválon.

A mórahalmi lányok nagyon jól sikerült bemutatkozó videója után, léptek színpadra (hiszen a színházteremben voltunk) előadóink.

Első előadónk Keveházi Katalin, a SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgatója volt.

2014-06-26 10.30.39

A nemrégiben megválasztott főigazgató asszony röviden felvázolta vezetői programját, hogy számára és az Egyetemi Könyvtár számára mik a legfontosabb irányok jelenleg, hogy milyen lépéseket terveznek, milyen új fejlesztéseket vezetnek be a minél teljesebb és jobb tartalomszolgáltatás érdekében, hogy milyen saját tartalmakat készítenek használóik számára. A látványos prezi előadás gyorsan pergő és informatív volt.

Másodikként a Somogyi-könyvtár igazgató asszonya Palánkainé Sebők Zsuzsanna mutatta be második ciklusának legfontosabb elképzeléseit, terveit. Előadásának egyik legfontosabb gondolata, hogy nem létezik “ÉN” könyvtáram, csak “MI” könyvtárunk.

2014-06-26 11.02.54

Következőként egy “kevésbé ismert” hangot hallgathattunk, a Csongrádi Információs Központ Csemegi Károly Könyvtár és Tari László Múzeum (ha valaki egyszuszra végigmondja, jövőre a könyvtárosnapon vendégem egy kávéra) igazgatóját, Illés Pétert.

IMG_1354

A felkérés alapján ő is az “Én könyvtáram” címet kapta, de mivel az intézmény – mint látható – nem csak könyvtár, Péter kicsit messzebbről indított. A hallgatók egy része nem ismerte még könyvtárat, az összevont intézményt, s sokunk számára nagyon érdekes volt az ebből eredő sajátos jelleg. Központi gondolata volt, hogy az összevontságból származó előnyöket meg kell próbálni kihasználni. A prezi megtekinthető itt:

Gondolatait lezárva pedig egy picit a jövőbe néztünk vele együtt:

Utolsó szakmai előadónk a makói József Attila Városi Könyvtár és Múzeum frissen kinevezett igazgatója, Forgó Géza volt.

2014-06-26 12.18.45

Géza kakukktojás, hiszen itt szintén egy összevont intézményről van szó, melynek élén egy muzeológus, történész áll. Mint megtudtuk, az intézmény szerencsés, mert legalább ugyanaz volt a neve a könyvtárnak és a múzeumnak is. Nagyon jól esett hallani, hogy bár a vezető muzeológus, mégis fontosnak tartja a könyvtárat is, valamint remélem, hogy valóban úgy is lesz, ahogy elképzelte, egyik intézményt sem helyezi a másik elé. Persze ez nagyon sok munkát fog igényelni, s sok körülmény befolyásolhatja, de bízom a előadónkban, hogy igyekszik így dolgozni. Az ott ülök nevében mondom, hogy érdekes volt egy picit kívülről látni magunkat.

Köszönet minden előadónak, hogy a tervezett időt nagyon pontosan tartották, így még ebéd előtt (természetesen kávészünet volt az előadások között) a nap “egyéb” pontjaira is sor kerülhetett.

Elsősorban is az előre kiadott Mórahalom totó helyes megoldói között sorsoltunk nyereményeket, a sorsolás öt szerencsés nyertese egy-egy pendrive-ot kapott.

Totóval már előző években is próbálkoztunk, de az idei könyvtárosnapunknak is volt egy újdonsága. Első ízben írtunk ki alkotói pályázatot. Azt kértük, hogy egy néhány oldalas irományban foglalják össze a kollegák, hogy nekik mint jelent a könyvtár, a könyvtárosság. A beérkezett jeligés írásokat egy három tagú zsűri bírálta, majd ezek alapján született meg a sorrend. A legjobbnak járó jutalmat, a Szegedi Nemzeti Színház kilencezer forintos jegyvásárlási utalványát, a zákányszéki könyvtáros kollegina Paraginé Tóth Edina kapta.

IMG_1389

Edina pályaműve itt olvasható. Aki még hozzájárult, hogy közöljük írását Ácsné Fekete Ilona, nyugdíjas kolleginánk. Az ő írása pedig itt érhető el. Szintén díjazott lett dr. Sáráné dr. Lukátsy Sarolta (“A” Sacinéni) írása is, ezt itt olvashatják a kollegák.

Miután igazgató asszonyunk részleteket olvasott fel Edina írásából, nagy taps közepette adtuk át a jutalmat.

A megható pillanatok folytatódtak. A közelmúltban vonult nyugdíjba a makói könyvtár igazgató asszonya, Mátó Erzsébet. Erzsi, amellett, hogy hosszú időn át vezette a makói könyvtárat, nagyon aktív tagja volt Egyesületünknek is, valamint az országos szakmai szervezeteknek.

IMG_1396

Egy apró ajándékkal búcsúztunk el tőle, bízva benne, hogy továbbra is aktív tagja lesz a könyvtáros-társadalomnak.

Még mindig nem engedtük ebédelni a fáradt vendégeket. Kihasználva az alkalmat, rövid egyesületi közgyűlést is összehívtunk. Mivel a tagságunk több mint 50 %-a jelen volt, így érvényes közgyűlésen hozhattunk az elnökséget feljogosító határozatot.

A gyors technikai lebonyolítás után a jól megérdemelt ízletes ebédet fogyasztottuk el, s ezzel kezdetét vette a találkozó informális része. Illetve folytatódott, hiszen ez a nap elsősorban a találkozásokról, beszélgetésekről szól.

A délután mindenki számára másképp folytatódott. Néhányan hazamentek, néhány folytatták a megkezdett beszélgetéseket, volt aki a fürdőt látogatta meg, többen vezetett, művelődéstörténeti sétán vettek részt. Többen pedig meglátogatták a már említett, s hamarosan levágandó bivalyokat. Akik nem igazán akarták magukat megmutatni, de ettől függetlenül megérte kivonatozni a természetbe, s egy pici erdő/mező illatot magunkba szívni. Mindenkinek ajánlom, aki a Mórahalom-Röszke úton autózik, hogy álljon meg egy pár percre kiszellőztetni a fejét.

IMG_1437

Összességében ismét egy sikeres, eredményes napot zártunk. Nehéz feladatunk lesz jövőre továbbvinni ezt a színvonalat, de mindent meg fogunk tenni!

Nagyon köszönöm minden résztvevő jelenlétét, s mindenki munkáját, aki hozzájárult ehhez a sikeres naphoz!

Végül a szokásoknak megfelelően a nap képes összefoglalója: