CSOMEKÖV 2018 Mátyás nevében

Nagy hagyománya van Csongrád megyében a könyvtárhasználati vetélkedőknek. Hosszú évek óta létező, megszokott rendszere van a különböző korosztályok versenyének. Az elmúlt néhány évben átalakulás alatt van a rendszer, de a hagyományokhoz hűen zajlik. A tavalyi év volt az első, amit – hosszú évek után először -, a Somogyi-könyvtár és a CSMKE hathatós segítségével a Somogyi Gyermekkönyvtárában került megrendezésre, a CSMKE Iskolaikönyvtáros elnökségi tagjának szervezésében.

A tavalyi évhez hasonlóan Savanya Ildikó állította össze a vetélkedőt, a lebonyolításban pedig a kollégák (és egy picit jómagam is) segítettek. 

Hagyomány az is, hogy mindig valamilyen témakör köré épül a vetélkedő.Idén Hunyadi Mátyás élete volt a fő szervező erő. A játékos feladatok nagy része a reneszánsz uralkodóval és könyvtárával volt kapcsolatos. Előzetes tudást és készülést nem igényelt, de – könyvtárhasználati vetélkedőről lévén szó – kézikönyv-használatra és internetes keresésre annál több.

Az előző évhez hasonlóan most is több helyszínen zajlott a vetélkedés. Idén 11 csapat nevezett, 6 iskola képviseletében. Ez sajnos valamivel kevesebb mint tavaly, de majd jövőre!  Szóval ismét több szinten is versenyeztek a diákok. A feladatok nem csak az agyat, de a testet is megmozgatták. Emeleten váltottak, belakták az egész gyerekkönyvtárat. Wifi jelet kerestek..könyveket emelgettek..

Összességében egy nagyon mozgalmas és impulzív nap volt. Biztos vagyok benne, hogy mindenki sokat tanult. Nem csak a diákok, de mi szervezők és felkészítők is. A feladatok összeállításakor Ildikó figyelt arra is, hogy a diákok használják a modern technikai eszközöket is. Saját mobil, tablet stb. Volt szabaduló szoba, katalógushasználat, kézikönyv használat.

A rengeteg feladattal, a változatosságnak köszönhetően szinte elrepült a délelőtt. Sajnos a feladatok a zsűrinek is sok munkát adtak, de azért megbirkóztunk vele! Sokat kellett javítani, sokat kellett olvasni, de ez azt is jelenti, hogy sok feladatot is megoldottak a diákok. Ez pedig azt jelenti, hogy élvezték a versengést és a játékot.

Köszönjük a szervezést, a felkészítő tanárok munkáját, és a diákok lelkesedését. Remélem ez kitart a következő évig is, és jövőre újra találkozunk! Jó látni, hogy ilyen sok gyereknek fontos még a könyvtár, és az olvasás! Maradjon is így!

Végezetül álljon itt a győztesek listája. Három korcsoport versenyzett, így három győztesünk is van. (és persze minden résztvevő nyert!)

I. korcsoport győztese az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola csapata

II. korcsoport győztese SZTE Gyakorló Ált. Isk. és Gimnázium csapata (Kisságvári)

III. korosztály győztese SZTE Gyakorló Ált. Isk. és Gimnázium gimnazista csapata.

De a többi iskola (Szegedi Gregor József Általános Iskola, Rókusi Általános Iskola, Szent István Katolikus Általános Iskola (Szatymaz), Arany János Általános Iskola) képviselője se csüggedjen! Jövőre ők nyernek!

A képek sosem adhatják vissza a hangulatot, de álljon itt néhány a többi pedig a CSMKE webalbumában!