Elrepült a Vándor-bagoly

2018. november 15-én tartotta az MKE Gyermekkönyvtáros Szekciója a Somogyi-könyvtárban ez évi szakmai napját. 2012 óta minden évben ezen a szakmai napon kerül átadásra a Vándorbagoly-díj. 2017-ben Békéscsabán vehették át a Somogyi-könyvtár gyermekkönyvtárosai a díjat, most pedig továbbrepült tőlünk.

Nagy örömünkre csaknem félszáz gyermekkönyvtáros érkezett Szegedre, hogy részt vegyen a szakmai napon. A megérkezés, viszontlátás öröme, az üdvözlések, az együtt elfogyasztott kávé után a Somogyi-könyvtár igazgatója, Sikaláné Sánta Ildikó és a Szekció elnöke Dr. Szecseiné Pápay Judit köszöntötte a hozzánk érkezőket.

Az üdvözlő szavak után Kucska Zsuzsanna mutatta be a Könyvtári Intézet egyik új akkreditált képzését. A képzésen gyermekkönyvtári ismereteket sajátíthatnak el a kollégák, megismerkedhetnek a legújabb trendekkel, módszerekkel. Zsuzsa nem csak bemutatta a képzést, de már beszámolt az első évfolyam tapasztalatairól, sikereiről is.

Őt követően Budavári Klára saját élményein alapuló körutazásra vezette az érdeklődőket. Néhány kép és mondat erejéig betekintést kaphattunk a Kárpát-medencei gyermekkönyvtárosok munkájába. Összefoglalta a legérdekesebb könyvtári programokat, pillanatokat. Így egy rövid tapasztalatcserén vehettek részt a kollégák.  Bizonyára több ötlet megfogant most is, és átalakítva találkozni fogunk vele. 

 

A vendégelőadók után a házigazda gyermekkönyvtárosok vették át a szót. Először Kulcsár Marianna a Somogyi-könyvtár gyermekkönyvtár-vezetője mutatta be nemrégen megjelent “Hetvenkedők” c. kötetüket. A könyv elérhető a linken, így minden érdeklődő beletekinthet. A rövid bemutató után helyben ki is próbáltak egy-két játékot a játékoskedvű gyermekkönyvtárosok. A könyv sokkal több érdekes ötletet tartalmaz, de ajándékként hazavihették a résztvevők.

A játék után ismét magasztosabb percek következtek. Ekkor derült ki, hogy mely gyermekkönyvtár lett az idei díjazott. A sok kiváló ajánlásból nagyon nehéz dolga volt a zsűrinek. Hosszas mérlegelés után aztán eldőlt, hogy egy évig Miskolcon fog lakni a bagoly. Egészen addig repül Szegedről, és 2019 őszéig a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár gyermekkönyvtárában lakik.

A legkitartóbbak ebéd után még megtekinthették a Somogyi-könyvtár Emlékkönyvtárát, valamint egy rövid belvárosi sétán ismerkedhettek a szegedi szecesszió legszebb épületeivel.

Köszönjük mindenkinek, hogy ellátogatott hozzánk, a kollégáknak a munkát és szervezést. A Vándorbagoly jó helyre került, de jövőre ellenőrizzük!

Végezetül néhány kép a rendezvényről itt és a CSMKE webalbumában!