Beszámoló Helyismereti konferenciáról

Helyismeret és gazdaságtörténet  – Beszámoló Helyismereti konferenciáról

2022. augusztus első hetében Szombathelyen került megrendezésre a XXIII. Országos Helyismereti Konferencia. A helyismereti könyvtárosok szakmai rendezvényének a Berzsenyi Dániel Megyei Hatókörű Városi Könyvtár https://www.bdmk.hu/ és a Szombathelyi Egyházmegyei könyvtár adott otthont.

A három nap során ipar- és gazdaságtörténeti előadásokat hallgathattunk ill. a fogadó város történetével, könyvtáraival ismerkedhettünk meg. A felkért előadók az ország minden tájáról érkező könyvtárosokkal megismertették a helyi adatbázisokat melyek munkájukban hasznos segítséget nyújthatnak, illetve a saját települések ipartörténeti anyagának feldolgozásához is hasznos segítséget adhatnak. Érdekes előadásokat hallgattunk a szombathelyi és dunántúli ipartörténeti emlékekről, gyűjtési és kutatási lehetőségekről.

Mint minden konferencián itt is lehetőségünk volt részt venni kiránduláson. A második nap délutánján az ipartörténeti jelentőségű ikervári vízerőművet és a bazaltbánya egykori transzformátorházában berendezett Sághegyi Múzeumot http://www.kemenesvulkanpark.hu/kemenes-vulkanpark/saghegyi-muzeum  kerestük fel. Az estét a Ság hegyen zártuk, egy kellemes kis szabadtéri borozással a szombathelyi igazgatóasszony vendégszeretetét élvezve.

A konferencia záró napján a szombathelyi Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpontot https://www.latogatokozpont.martinus.hu/ kerestük fel. A püspöki palota szépséges termeit, berendezését csodálhattuk meg a felkészült helyi idegenvezetőnk vezetésével. Az előadások az egyházmegyei könyvtárban https://konyvtar.martinus.hu/    folytatódtak. A szombathelyi vár történetét hallgatva megnyugodtan, nem csak Szegeden került lebontásra egy régi történelmi emlék. A régi könyves gyűjtemény bemutatása után a helyismereti egyesület fotótörténetével, munkájával kapcsolatos előadásokkal ért véget a három napos rendezvény.

Jövőre Székesfehérváron találkozunk újra!

Akit érdekel a Helyismereti Könyvtárosok egyesületi élete a linken juthat információkhoz:

https://mkehksz.wordpress.com/