Iskolai könyvtárosok őszi szakmai napja

Sok éves hagyomány már, hogy a tanévkezdés bokros teendőit magunk mögött hagyva, késő ősszel találkozóra hívjuk a Csongrád megyei iskolai könyvtárosokat. Az idei őszi szakmai napot 2010. november 11-én délután a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium könyvtárában tartottuk, ahol 16 könyvtáros vett részt Szegedről és Hódmezővásárhelyről.

Vendéglátónk, Szarkáné Gyerjék Judit mesélt a könyvtár történetéről, a jelenlegi állományról, majd a fiatalok könyvtárhasználati szokásairól. Megtudtuk, hogy a könyvtár állománygyarapodásának köszönhetően „kinőtte” korábbi helyét, így került a tantermek első emeleti szintjére, a volt kápolnába. A helyiségen belül 3 szintet alakítottak ki az – iskolai könyvtárhoz mérten – igen jelentős méretű állomány számára. Frekventált elhelyezkedése miatt kedvelt közösségi térré vált: gyakran térnek be a tanulók, nem feltétlenül olvasás és kölcsönzés, hanem szabadidejük kulturált eltöltése céljából. Olvasóbarát nemcsak a meghitt környezet, hanem a napi 8 órás nyitva tartás is, ez még az előző évek hozománya, amikor 2 könyvtárostanár osztozott a feladatokon.

Az egyesület aktuális megbeszélnivalóival folytatódott a program. Ebben a körben is köszöntöttük Papp Évát, a Széchenyi István Gimnázium könyvtárosát abból az alkalomból, hogy nemrégiben megkapta a Könyvtárostanárok Egyesület 2010. évi „A könyvtárostanári hivatásért” emlékérmét. Éva szakmai munkájáról bővebben blogunkban is olvashatnak:

http://csmke.klog.hu/2010/11/kte-emlekerem-%E2%80%93-a-konyvtarostanari-hivatasert/

Szintén a KTE őszi szakmai napján jutalmazták (különdíjjal) a Deák Ferenc Gimnázium 12. osztályos diákját, Hájas Dominikát, aki nagyon színvonalas pályamunkát adott be a „Tervezz iskolai könyvtárat!” vetélkedőre. Felkészítéséért Bús Gabriella könyvtáros kolléganőnek gratulálunk.

A könyvtárhasználati versenyekről is beszéltek a szervezők. Sáráné Dr. Lukátsy Sarolta már elkészítette a Csongrád megyei könyvtárhasználati verseny (CSOMEKÖV) felhívását, amelyről blogunkban is írtunk:

http://csmke.klog.hu/2010/11/felhivas-csomekov-re-2/). A téma többünk véleménye szerint nagyon izgalmas: Nők a történelemben, nők a művészetekben. A hagyományosan színvonalas és jó hangulatúnak ígérkező vetélkedőre várjuk a csapatok jelentkezését.

Pap Éva, a Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ, Szakiskola és Szakközépiskola Eötvös József Székhelyintézmény könyvtárostanára a még zajló, nagy sikerű országos Twilight vetélkedő eddigi tapasztalatairól számolt be.

Az általános iskolások városi versenyinek előkészületeiről Szántóné Babi (7-8. osztály, Vörösmarty Mihály Általános Iskola) és Cs. Bogyó Katalin (5-6. osztály, SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolája) szólt.

A szakmai nap utolsó programeleme az iskola megtekintése volt, amelyhez Károlyi Attila igazgatóhelyettes személyében szakavatott „idegenvezetőt” kaptunk. Bekukucskálhattunk tantermekbe, rajzfoglalkozásra, kémia szakkörre és kézilabdaedzésre is. Megcsodáltuk a tágas sportcsarnokot, a hangulatos belső udvar óriásira nőtt platánját, végül a templomot. Innen tértünk vissza a könyvtárba, ahol kötetlenül beszélgetve még sokáig időztünk a 3 szint könyvespolcai között. Beesteledett, mire beteltünk a látnivalókkal.

Ezúton is köszönetet mondunk Judit kolléganőnek az invitálásért, a szervezésért és a vendéglátásért, valamint igazgatóhelyettes úrnak a felejthetetlen élményt nyújtó kalauzolásért, a kellemes környezetben hasznosan eltöltött órákért.

Fotók a rendezvényről: http://picasaweb.google.com/csmke.szeged/Isk_kvt_20101111#

Sutka Irén
szekcióvezető