Zentán jártunk

Az közelmúltban az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy Hajnal Jenő a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója megkereste igazgató asszonyt, hogy az esedékes könyvtáros-találkozójukon színesítsük a programot. A felkérés nagyon szabad kezet adott, tulajdonképpen csak annyit határolt be, hogy a korszerű könyvtárakról értekezzünk.

Ezen – s egy korábbi érdeklődő levélen – felbuzdulva, egy sajátos beszélgetést képzeltünk el a modern könyvtárügyről, természetesen elsősorban a Somogyi-könyvtáron keresztül példákkal illusztrálva.

Hogy ne csak a könyvtár, de a megye is képviseltesse magát így a beszélgetés résztvevői közé végül a zákányszéki kolleginát kértük még fel.

Így április 21-én Palánkainé Sebők Zsuzsanna, Bajuszné Magdi, Paraginé Tóth Edina és jómagam érkeztünk Zentára az Intézethez. (Najó, meg Rádi Csabi, aki vitt minket)

A szokások délies fogadtatás után, 10 órakor kezdődött a hivatalos program, ahol 10,30-tól kaptunk szót. Mivel az “Asztali beszélgetések” címet plagizáltuk, így is próbáltunk elhelyezkedni egy asztal körül, hogy be tudjuk vonni a jelenlévő hallgatóságot is. Na ez nem nagyon sikerült 🙂

Ez után mintegy másfél órát elmélkedtünk a modernségről, beszélgettünk az ismérvekről, a megvalósult tervekről, az álmokról. Mindenki szót kapott, néhány gondolatot megoszthatott, s bízom benne, hogy tudtunk adni is. Tanácsot, ötletet, vagy legalábbis egy nem túl unalmas félórát.

Mindenesetre a hallgatóságba kérdés nem szorult, bár a kávészünet alatt azért személyesen megszólítottak bennünket, amit feltétlenül pozitív visszacsatolásként fogok fel!

Ebédig még egy érdekes könyvbemutatót hallgathattunk. Egy adai kollegina a férjével megszerkesztette és megjelentette a Vajdasági ki-ki csoda c. könyvet, ami most már könyvtárunkban is hozzáférhető.

Valamint az óbecsei igazgató asszony mutatott be egy IPA (határokon átnyúló) projektet, aminek keretében reményeik szerint felújíthatják az igen csak sivár állapotban lévő péterrévei fiókkönyvtárukat. Sok sikert hozzá! Mindenesetre az őszi megnyitóra meghívott bennünket, rajtunk ne múljon, szívesen beszámolok róla!

Végezetül aki még bírja, megtekintheti a beszélgetésünkhöz készített ppt-t. Ami csúnyán le is buktat bennünket. Spontán beszélgetés volt, de a válaszokhoz is készültek diák!