A Vándorgyűlésről még egyszer

Hogy innen se maradjon le egy rövid beszámoló, ezúttal Rafai Máriától, aki ott volt, s lejegyezte nekünk, hogy mit látott:

Nem könnyű röviden írni egy olyan rendezvényről, aminek a lényege éppen a személyesség, az egyidejűség. És minden kétséget kizáróan a szakma “csúcstalálkozója”. Méretét tekintve /közel 800 résztvevő/ és a szakma reprezentáltságára nézve is. A teljes szakma jelen volt: az országos vezetők, megyei, városi és kistelepülési  könyvtárak képviselői, szakkönyvtárak és speciális intézmények küldöttei, beleértve a vezetőketés a legkülönfélébb területen dolgozókat egyaránt.

Ez lényeges jellemző, hiszen éppen ez a találkozó egyik fontos értéke! /Érdemes átböngészni a honlapon a résztvevők listáját, ebből látszik, hogy városi-megyei könyvtárak 10-15, néha 25-30-as létszámmal képviseltették magukat.

A helyszín a gyönyörű új könyvtár (Tudásközpont néven), mely egy épületbe

foglalja a volt megyei és az egyetem könyvtárat, még néhány kisebb “toldalékkal”. Az együttélés tapasztalatai majd később fognak látszódni, ezzel kapcsolatban nekik és a látogatóknak is vannak erős kétségei…

A Zsolnay-kerámiával díszített “kaptár”, a napvédő-dekorációs kerámia-bevonat az üvegfelületeken, az elegáns berendezés és sok-sok kisebb-nagyobb megoldás igazán vonzó.

A vándorgyűlés témája: Tanulás, tudás, műveltség – könyvtárosok a jövő szolgálatában. A nyitó plenáris ülés az egyszerűen csodálatos Kodály-központban volt. Csodás a terem belső tagolása,borítása, mesésen szép a világítás, a kiegészítő terek kívül-belül, és hát az akusztika!!! Este ezt egy zongorás- operás esten is megtapasztaltuk.

A szokásos protokoll után díjakat adtak át: az év fiatal könyvtárosa, Egyesületi Emlékérmek,az év legszebb könyve, ez a Divatok és korok című Apáczai kiadvány lett.

A Somogyi első emeletén már van egy példány, tényleg nagyon szép és értékes mű és ezért kértünk még belőle. Az öltözködést több ezer eredeti műalkotáson található illusztrációkon keresztül mutatja be. Valójában igazi művészettörténeti gyűjtemény.

Hihetetlenül érdekes volt Pléh Csaba pszichológus professzor előadása a tudás-műveltség tartalmi változásairól, messze túl ment a már sokszor hallott hagyományos és internetes-digitális formák szembeállításán /érdemes a prof. könyveibe belenézni…/

Kaptunk még egy kedves meghívást a Helsinki Városi Könyvtár igazgatónőjétől a jövő nyári IFLA világkongresszusra Helsinkibe /a szponzor-keresést még időben el lehet kezdeni…/

A szekcióülésekről röviden: több mint 10 szekcióban folytak a szakmai előadások. Mindig probléma, hogy egy ember egyszerre csak egy helyen tud lenni, pedig jó lenne sokszorozódni olykor. A mi mini küldöttségünk /Sósné Karácsonyi Máriával/ az Olvasószolgálatit választottuk. Itt szó esett az RFID használati tapasztalatairól, könyvtári blogokról, virtuális közösségi terekről fiatalok számára, e-könyvkiadásról és és e-könyvek használatáról a gyakorlatban, a könyvtár lehetőségeiről  a környezettudatosság fejlesztésében.

Kis plenáris ülésen hallhattunk a többnyelvűség, a szocializáció és a műveltség összefüggéseiről, valamint a KELLO szolgáltatásairól. A záró plenáris ülésen megismertük a szekciók ajánlásait a tárgyalt témájukkal kapcsolatban. Hangsúlyozták a szakma egységének fontosságát tekintettel a mostani és várható nehéz időkre, ami a kultúra egészére érvényes.

Szokás szerint nagyon kellemesek voltak a szabadidős programok is: több koncert, grill-partis zenés baráti találkozó, kirándulások és persze vezetett könyvtár-bemutatók.

Tehát találkozzunk a szakmával jővő nyáron Győrben, a Széchenyi Egyetem új könyvtárában!!!

Köszönöm a megtisztelő figyelmet: Rafai Mária

A fotók (szintén Mari munkái!) pedig akár itt, akár a CSMKE webalbumában megtekinthetők:

2 gondolat erről: „A Vándorgyűlésről még egyszer

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.