SZTE Klebelsberg Könyvtár Médiatékájának januári ajánlata

A Médiatéka januári ajánlata

  • Szükségállapot 1981
  • Az öt kis kínai
  • A zongora művészete
  • A Kilencedik
  • Halvajáró

Szükségállapot 1981
A dokumentumfilm felidézi az 1981-es lengyelországi eseményeket, melyek nagyban meghatározták a kettéosztott Európa későbbi sorsát, előkészítették az 1989 utáni egyesülést, a kommunizmus bukását.

Az öt kis kínai
A film a kínaiak hazánkban történő letelepedését, a megkapaszkodás, a kultúrák közötti átjárás nehézségeit mutatja be egy kínai család életén keresztül.

A zongora művészete (The art of piano)
A kétrészes filmben többek között Paderewski, Horowitz, Rubinstein, Cortot, Emil Gilels, Glenn Gould , Arrau legendás játékát idézik meg az archív részletek.

A Kilencedik : egy szimfónia utóélete (La Neuviéme : un destin exceptionnel)
A film Beethoven szimfóniái közül a Kilencedik szimfóniát, és elsősorban annak IV. tételét vizsgálja.

Halvajáró (The walking dead)
Kertész Mihály tudományos-fantasztikus bűnügyi filmjének főszereplőjét, John Ellmant ártatlanul ítélte el Shaw bíró sok évvel ezelőtt, nemrég szabadult a börtönből. Miután a bíró a fenyegetések ellenére sem hajlandó felmenteni a csalás és sikkasztás vádja alól egy befolyásos úriemberekből álló bűnbanda egyik tagját, a többiek elhatározzák, hogy elteszik őt láb alól, a gyilkosságot pedig Ellman nyakába varrják. A bűntény szemtanúit, Beauman doktor fiatal munkatársait, Jimmyt és Nancyt is megfélemlítik, ezért az ifjú pár csak néhány órával Ellman kivégzése előtt szánja rá magát a tanúvallomásra. A halálos ítéletet közben ugyan végrehajtják, a doktornak azonban masinái segítségével sikerül életre keltenie a szerencsétlen embert.

(forrás: www.port.hu)