Együttgondolkodás a KSZR-ről

2013 nagy változásokat hozott a Somogyi-könyvtár életében is. A már többször, több helyen ecsetelt törvényi módosítás értelmében 25 kistelepülési önkormányzattal kötött szerződést a könyvtár könyvtári szolgáltatás ellátására a megyében.

Az elmúlt év a tanulás éve volt. Az új szolgáltatás új kihívások elé állította a könyvtárat.

2014. február 6-án egy közös értékelésre, a felmerülő problémák átbeszélésére vártuk a települések polgármestereit, a jegyzőket valamint a szolgáltató helyek könyvtárosait.

Szándékunk az volt, hogy a „hogyan tovább?” kérdésében együtt gondolkozzunk.

Az év eleji visszatekintés, a beszámolók készítése során ismét szembesültünk a problémákkal. Nagyobb kérdések, kisebb problémák merültek fel az egész év folyamán is. Ezekre kerestük együtt a választ. Kértük, hogy a másik fél is vesse fel az ő problémáit, így közösen, együtt tudjunk beszélni.

A nap folyamán igazgató asszony köszöntője után (amit egyéb elfoglaltságai miatt Bajuszné Magdi tolmácsolt/olvasott fel), első előadónk Sikaláné Sánta Ildikó, a Somogyi igazgatóhelyettese volt.

2014-02-06 09.41.42

 

Ildikó a visszatekintésen kívül elsősorban az elmúlt évi törvényi változásokat emelte ki előadásában. Kiemelte Somogyi-könyvtár és az önkormányzatok törvényi kötelezettségei. Nagy ívű áttekintésében igyekezett – szerintem sikerrel – rendet tenni a gyorsan változó jogszabályok erdejében.

 

 

 

 

 

Ildikó után jómagam próbáltam néhány gondolatban összefoglalni, hogy mit is csináltunk egy éven keresztül. Nem sokkolva a közönséget, azért néhány számadatot is kivetítettem. Szeretem a statisztikát.

A múltba révedés után Bajuszné Magdi a jövőképünket vetítette elénk, azaz röviden összefoglalta 2014-es terveinket, vázolta ötleteinket.

 

Az előadások után a közben, illetve az elmúlt évben felmerülő kérdésekre kerestük a válaszokat közösen. Sajnos reményeinkhez képest kevésbé volt parázsvita, de azért néha sikerült kiugratnunk a nyulat a bokorból. Néhány kérdést nyitva hagytunk, időt és teret adva a jelenlévő polgármestereknek/jegyzőknek azok végiggondolására.

 

Jó magyar szokás szerint a beszélgetést lezáró kávézás/pogácsázás során sikerült a legtöbb felmerülő kérdést megvitatnunk.

2014-02-06 09.34.05

 

Összességében hasznos délelőtt volt, a 25 szerződött község közül 10 települést képviselt polgármester/jegyző, s minden településről érkezett ott szolgáltató könyvtáros.

 

Biztos sok kérdés maradt benne mindenkiben, de elindult egy párbeszéd. Bízunk benne, hogy látva a lehetőséget, a közös nevező keresést, ezután még szorosabban együtt tudunk dolgozni a települések vezetőivel.

Végül a szokásoknak megfelelően egy rövid képes összefoglaló a CSMKE webalbumából