Finnugor hónap az SZTE Klebelsberg Könyvtárban

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár szeretettel meghívja Önt A vízimadarak népe és a Tekereg az út, kanyarog az út” c. kiállítások közös megnyitójára,  amely 2014.02.10-én 15:00-kor kerül megrendezésre a Könyvtár átriumában.

A megnyitót követően 2014.02.10. 15:45-től kezdődik Horváth Csilla: „Rokon népek szárazon, vízen és online” c. vetítéses élménybeszámolója szibériai tanulmányútjáról.

A kiállítások 2014. február 24-ig tekinthetők meg a Klebelsberg Könyvtár nyitvatartási idejében. A látogatásuk ingyenes.

A kiállításokról bővebben alább olvashatnak:

A vízimadarak népe: Lennart Meri filmes vándorútjai 1969-1988

Lennart Meri, volt észt köztársasági elnök filmes kutatóként 1969-1988 között a finnugor népeknél folytatott expedíciókat. Munkáját dolgozza föl a finnugor népek változatos kultúráját bemutató fotókiállításunk, melynek 2014. február 10-én 15 órakor lesz a megnyitója.

Lennart Meri (1929–2006) küldetésének tartotta, hogy elmesélje az észtek és nyelvrokon népeik ősi történetét, választ keresve a kérdésre: kik vagyunk, honnan jöttünk és merre tartunk. Vándorútjai elvezették a legtávolabbi szibériai falvakból egészen Magyarországig, miközben egyedülálló filmfelvételeket és fotókat készített. A beszédes fényképek mellett visszaemlékezések is olvashatók, melyeket Szegeden első ízben láthat a nagyközönség.  A kiállítás anyagát a Magyarországi Észt Intézet, a Fenno-Ugria Egyesület és az Európai Lennart  Meri Alapítvány jóvoltából mutathatjuk be.

„Tekereg az út, kanyarog az út” – nyelvrokonaink tárgyaik és könyveink tükrében címmel az észt fotókiállítás mellett egy másik rendkívül érdekes kiállítás is várja az érdeklődőket: a tárlókban az SZTE Finnugor Nyelvtudományi Tanszék munkatársai által kutatóútjaik során összegyűjtött tárgyak láthatóak. Rendkívül szép és személyes tárgyakat láthatnak majd az érdeklődők: főleg népművészeti és hétköznapi használati tárgyakat, amelyek azonban közel hozzák hozzánk az oly távol élő nyelvrokonaink kultúráját.